Terugblik Veulenveiling Prinsjesdag 2021

De 29e editie van Veulenveiling Prinsjesdag was een zeer succesvolle veiling. Behalve dat het fijn was om elkaar weer in levende lijve te kunnen begroeten, zijn de veulens naar volle tevredenheid verkocht. Veilingvoorzitter Arjan van der Waaij: ‘We zijn zeer tevreden met het verloop van de veiling en hebben een fantastische avond gehad. We hopen uiteraard dat de kopers veel succes hebben met hun aankopen. Referenties zijn voor ons als veiling heel belangrijk. Daarmee kunnen we onze visie onderstrepen ‘De Kracht van Prestatie’

De lijst met referenties is overigens onlangs weer aangevuld met de goedkeuring bij Studbook Zangersheide van Nostalgisch VDP (Heartbreaker x Quidam de Revel, gefokt door VDP Horses in Bathmen) en Kartouche (For Pleasure x Stakkato, gefokt door de heer Nijhof uit Haaksbergen) die succesvol was in jonge paarden rubrieken onder topruiter Jérôme Guery.

Dressuurveulens

De gemiddelde prijs bij de dressuurveulens is uitgekomen op  13.000 euro, met als uitschieter de Nederlands Kampioene Rosatrichta van de Westen (Le Formidable x Apache) gefokt door C. Kikkert uit Den Burg. Dit fantastische merrieveulen kwam in handen van Atze Hartog, die naast Rosatrichta nog vier opvallende veulens kocht. ‘Het is onze doelstelling om veulens te kopen met goede beweging, een mooie bloedopbouw en uiteraard een correct veterinair rapport. Na een goede opfok en een fijne africhting is het de bedoeling dat Dominique Filion de paarden netjes opleidt ten behoeve van uiteindelijke verkoop. Alhoewel de verleiding er altijd is om een hele goede niet te verkopen om eens te zien waar het avontuur kan eindigen’, aldus Atze Hartog. Naast Rosatrichta vonden Rainman Texel (Glock’s Toto Jr. x Negro, fokker Stoeterij van der Linde, Texel), Res Non Verba (Le Formidable x Florencio, fokker mw. Lammertink, Lochem), Ralph Lauren (McLaren x Vitalis, fokker mw. Radstake, Voorst) en Rossi (Vivino x Apache, fokker dhr. Loeters, Didam) hun weg naar de stallen van de heer Hartog. ‘De sport heeft bij ons duidelijk de voorkeur, maar het is niet ondenkbaar dat we met een hele goede hengst onze kans zullen wagen op de hengstenkeuring. Inmiddels zijn de aangekochte veulens geleverd en hopen we dat ze eerst allemaal gezond van kleuters naar pubers opgroeien.’

Texel

Een tweetal van de veulens die door Atze Hartog zijn gekocht, zijn op Texel geboren en mogen daar voorlopig ook blijven. Wim van der Linde: ‘Rosatrichta en de door ons gefokte Rainman Texel gaan bij ons de opfok in. Dat hebben we 3 jaar geleden ook gedaan met de volle zus van Rainman, Nouvelle Feniz Texel de toenmalige veilingtopper, en dat is heel goed bevallen. We denken dat het fijn is dat veulens die zulke waardes vertegenwoordigen in iets minder grote koppels kunnen opgroeien.’ Dit jaar verkocht Van der Linde maar liefst drie veulens op Prinsjesdag. ‘We zijn erg tevreden over de veiling. Het is voor ons een hoop werk om met drie veulens over te komen vanuit Texel, maar dit is zeker de moeite waard geweest. Ik denk dat je kan zeggen, dat Prinsjesdag over de juiste klantenkring voor onze veulens beschikt.’, aldus Wim van der Linde.

Springveulens

De prijs van de springveulens is op een gemiddelde van 14.500 euro uitgekomen. De familie Sleutels van de Keystud in Roggel zag hun prachtige Ceasaria Key SR Z (Chacco Blue x Bentley van de Heffinck) – een merrieveulen uit de befaamde Usha van ’t Roosakker-lijn – vertrekken naar Frankrijk.

De heer Sleutels: ‘We verkochten dit jaar vier veulens op de Prinsjesdag Veiling en we zijn erg tevreden met het resultaat. Van de vier gaan er twee naar Schockemöhle, dus dan weet je, dat als ze gezond blijven en het goed doen, ze weer boven komen drijven.’

Diarado & Dominator Z

Eén van de door Sleutels gefokte veulens blijft in Nederland en dat is Dominator Z dochter Dominatrix Key SR Z (uit een moeder van E.T. Cryoozootech uit de stam van Querly Chin). Voor 32.000 euro mag Stal Van der Haar uit Terwolde zich de gelukkige koper noemen.

Barry van der Haar: ‘We kochten de Diarado dochter Roselina (Diarado x Emilion, fokker dhr. Lohuis, Nijverdal) en de Dominator. De Diarado was eigenlijk niet gepland, maar mijn vrouw vond haar zo mooi toen ze de ring binnen kwam. Dat was een spontane actie! De Dominator heb ik als jong veulen al gezien en daar ben ik helemaal weg van. Daarnaast vind ik de vader van de moeder, de kloon van Hugo Simon’s topper E.T., erg interessant.’ Van der Haar kocht de merrieveulens met het oog op de sport, maar tevens ook voor de fokkerij. ‘We hebben dit jaar op meerdere veilingen merrieveulens aangekocht om onze fokkerij te vergroten. Daarnaast hebben we dit jaar zelf zeven veulens gefokt. Een paar van deze zelf gefokte veulens hebben we ook weer verkocht. De aangekochte veulens willen we zelf laten sporten, het liefst op een zo hoog mogelijk niveau. En wie weet komen er weer mooie veulens uit de door ons aangekochte veulens, die we dan misschien zelf weer kunnen verkopen via Veulenveiling Prinsjesdag!’ aldus Van der Haar.

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore