NVK-kampioen Rosatrichta van de Westen voor 44.000 euro veilingtopper


NVK-kampioen Rosatrichta van de Westen voor 44.000 euro veilingtopper 29e editie Veulenveiling Prinsjesdag

Met een omzet van meer dan één miljoen euro en een veilingtopper voor 44.000 euro mag ook de 29e editie van Veulenveiling Prinsjesdag als geslaagd de boe
ken in. De kampioene van de KWPN Nationale Veulenkeuring Rosatrichta van de Westen viel ook op Veulenveiling Prinsjesdag in de smaak en blijft voor 44.000 euro in Nederlandse handen. Bij de springveulens was het Ceasaria Key SR Z (Chacco Blue x Bentley van de Heffinck) die met 36.000 euro het meeste geld in het laatje bracht en naar Frankrijk vertrekt.

Dressuurtoppers blijven in Nederland

De dressuurcollectie kende dit jaar meerdere uitschieters; naast de voor 44.000 euro verkochte Le Formidable-dochter Rosatrichta van de Westen, gefokt door C. Kikkert uit Den Burg (Texel), wisselden Roluciënne STMT  (Bordeaux x Ampère) en Rainman Texel (Glock’s Toto Jr x Negro) allebei voor 30.000 euro van eigenaar. Ook voor veelbelovende veulens zoals Royal Class (Franklin x Gribaldi) en Rain Beau (So Perfect x Krack C) werd meer dan 20.000 euro betaald. De duurdere dressuurveulens bleven hoofdzakelijk in Nederland, terwijl de springveulens veelal naar het buitenland vertrokken.

Fokkerssucces voor familie Sleutels

Ceasaria Key SR Z (Chacco Blue x Bentley van de Heffinck), een merrieveulen uit de befaamde Usha van ’t Roosakker-lijn, was één van de succesvolle fokproducten van familie Sleutels van Keystud uit Roggel. Deze Chacco Blue-dochter vertrekt voor 36.000 euro naar Frankrijk. Ook het op één na duurste veulen komt uit de fokkerij van familie Sleutels; Dominatrix Key SR Z (Dominator Z x E.T. Cryoozootech), een merrieveulen uit de stam van Qerly Chin, blijft voor 32.000 euro in Nederland. Een Britse koper trok bij het zeer opvallende hengstveulen Cognac van ’t Gebergte Z (Chacco Blue x Diamant de Semilly), een kleinzoon van Niels Bruynseels’ Ilusionata van ’t Meulenhof, aan het langste eind voor 30.000 euro. Verder gaat Conthargos-dochter Cavalluna STS Z voor 26.000 euro naar België en leverde een derde Sleutels-fokproduct 24.000 euro op, namelijk de opvallende Grandorado TN-zoon Glory Key SR Z, die naar Duitsland vertrekt.

‘Live veiling geeft extra charme’

De gemiddelde prijs van de dressuurveulens kwam op 13.000 euro uit, terwijl de springveulens bijna 14.500 euro opbrachten. Het eindgemiddelde kwam uit op 13.600 euro. Een schilderij van kunstenaar Jan Peeters werd voor 5000 euro verkocht ten behoeve van Stichting Ambulance Wens. “Met zo’n gemiddelde prijs en een verkooppercentage van meer dan 90 procent zijn we trots dat we er als veiling weer staan”, vertelt Prinsjesdag-voorzitter Arjan van der Waaij. “We hebben genoten van deze 29e editie en het was fijn om weer een live veiling te kunnen organiseren. Gasten in de zaal en een mooie ambiance geeft een veiling als Veulenveiling Prinsjesdag toch extra charme; dit geeft nog eens extra motivatie voor de toekomst”, blikt Van der Waaij terug en vooruit.

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore