Onderscheiden met visie en ervaring

Voor veel fokkers vormen veulenveilingen hét afzetkanaal voor hun fokproducten. Veulenveiling Prinsjesdag bewijst al meer dan 25 jaar een uitstekende brug te zijn tussen kopers en verkopers van veulens in het hogere kwaliteitssegment. Meer dan eens blijkt de toegepaste strenge selectie de sleutel tot succes.

De lijst met succesvolle referenties blijft zich uitbreiden en dat heeft meerdere oorzaken. Dankzij het vertrouwen dat Veulenveiling Prinsjesdag de afgelopen decennia heeft opgebouwd, krijgen de selectiecommissies de kans om de allerbeste veulens te selecteren. En een tevreden koper blijkt veelal een terugkerende koper, en zo heeft Veulenveiling Prinsjesdag een sterk internationaal afzetnetwerk opgebouwd.

Visie

“Bij het selecteren van de dressuurveulens letten we echt op de aansprekendheid. We willen gelijk het ‘wauw-gevoel’ krijgen als het veulen de stal uitkomt. Dat er een veulen staat met uitstraling en houding. Vervolgens letten we op de correctheid en dat het veulen goed in elkaar zit. Zodra het veulen in beweging komt willen we dat die eerste indruk wordt bevestigd, dat een veulen gelijk laat zien wat je van een goed dressuurpaard mag verwachten”, legt selecteur Jacques Verkerk uit. “Dan letten we op de techniek in beweging, zelfhouding, souplesse en gedragenheid. Want als ze dat van nature hebben, geeft dat zekerheid voor de toekomst. De afstamming is daarbij ondersteunend. Voor de juli-veiling hebben we aardig wat merrieveulens geselecteerd en dan is het heel waardevol dat zij allen uit goede stammen komen, zodat ze ook voor de fokkerij interessant zijn. Maar een heel goed gefokt veulen dat ons niet overtuigt in beweging, komt bij Veulenveiling Prinsjesdag niet in de collectie.”

Pedigree en presentatie

Bij de springveulens ligt de nadruk wat meer op de afstamming, maar komen ook alleen atletische, correcte en goed galopperende veulens door de selectie. “De aanschaf van een goed veulen is vaak een hele investering, dus dan willen we graag dat het die investering waard gaat zijn. De toppaarden van nu zijn vaak alleen nog als veulen in handen te krijgen”, legt selecteur Fred van Straaten uit. “Sinds we ons met Veulenveiling Prinsjesdag nóg meer op de prestaties in de moederlijn zijn gaan focussen, zijn de succesvolle referenties van onze veiling echt toegenomen. Bij springveulens biedt een pedigree met veel sport echt meer zekerheid. Maar we komen ook geregeld bij fokkers die veulens hebben staan met een absolute droomafstamming, alleen geeft dat geen garantie op een kwaliteitsvol veulen. Daardoor moeten we regelmatig fokkers teleurstellen, omdat we onze kopers alleen veulens willen verkopen die aan al onze eisen voldoen. We zijn in een tijdperk aangekomen dat je likkebaardend achter de computer kan zitten voor wat betreft de afstamming, en we willen dat de kopers er bij ons ook echt op kunnen vertrouwen dat ze een goed en correct veulen aankopen. Alleen op die manier kunnen we ons ook de komende 25 jaar blijven onderscheiden in deze wereld vol met veilingen”, aldus Fred van Straaten.

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore