Veulenveiling Prinsjesdag veilt exclusieve nakomeling van Donnerhall

Dressuurhengst Donnerhall is niet alleen legendarisch vanwege zijn sportprestaties, ook in de fokkerij presteert hij uitmuntend. In 2017 stonden er maar liefst drie directe nakomelingen in de top tien van de WFBSH-ranking die aangevoerd wordt door zijn zoon De Niro. Op 11 september komt er een directe nakomeling van Donnerhall onder de hamer tijdens Veulenveiling Prinsjesdag. En dat is opmerkelijk, want de hengst is al in 2002 overleden.

De laatste Donnerhall?

Sinds 2002 zijn er vrijwel geen veulens meer geboren van de legendarische topvererver Donnerhall, maar Veulenveiling Prinsjesdag heeft er nog één weten te vinden. Nostalgic BH is waarschijnlijk zijn laatste zoon, en vertegenwoordigt ook nog eens een sterke moederlijn. Zijn moeder Unolita bracht al het ZZ-Zwaar dressuurpaard Bunolita. Ze is een merrie uit de stam van succesvolle fokker Huub van Helvoirt, uit deze moederlijn tal van bekende paarden, zoals de goedgekeurde hengsten Ebony en All At Once en het Grand Prix-paard Romanoff van Vai Bruntink.

Donnerhall presteerde fantastisch tussen de witte hekjes. In zijn leven schreef hij 65 FEI overwinningen op zijn naam en won hij meerdere keren teamgoud en individuele medailles op grote kampioenschappen. Maar nog imposanter zijn de prestaties als vererver. Want zonder Donnerhall had de dressuurfokkerij er totaal anders uit gezien; de grondlegger van de Duitse D-lijn heeft een ongeëvenaard aantal invloedrijke zonen en uitstekende Grand Prix-dressuurpaarden voortgebracht.

Verkoop met pijn in het hart

Fokker Jan Vink maakte gebruik van ICSI om de drachtigheid tot stand te brengen. Hierbij wordt een eicel geïnjecteerd met slechts één zaadcel. “Ik kon aan een rietje van Donnerhall komen, en zo’n kans laat je dan natuurlijk niet schieten. Donnerhall is de beste dressuurvererver die er ooit is geweest. Het is bekend dat hij met een bloederige merrie de beste nakomelingen brengt. En Unolita is dat. Het is een verschrikkelijk goede merrie. Nostalgic BH heeft dan ook alles in zich om een goedgekeurde hengst te worden.

Vink richt zich na de verkoop van zijn pannenkoekenfabriek nu vooral op Stoeterij Blackhorses. De verkoop van dit veulen gaat hem wel aan het hart; “Ik sta er om bekend dat ik niet snel iets verkoop, maar ik wil een beetje gaan minderen. Ik heb nu voor het mooie te veel paarden, en dan moet je toch verkopen. Áls ik dan een keer iets verkoop op de veiling, dan moet het ook maar meteen een heel goed veulen zijn!”

Bert Poppelaars was laaiend enthousiast toen hij als selecteur de kans kreeg het veulen vast te leggen. “Het is niet alleen een van de allerlaatste Donnerhalls, maar daarnaast is het een heel goed veulen uit een hele goede moederlijn.”

Nostalgic BH zal op 12 september geveild worden tijdens de dressuurveiling van Veulenveuling Prinsjesdag.

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore