Veelbelovende veulens vastgelegd voor de veiling

Ieder jaar staan de selectiecommissies van Veulenveiling Prinsjesdag weer voor een enorme uitdaging. Het samenstellen van een uitmuntende dressuur- en springveulencollectie, en dan het liefst met hantering van de overtreffende trap. In beide fokrichtingen zijn ruim de helft van de veulens reeds definitief vastgelegd en de collecties lijken aan torenhoge verwachtingen te gaan voldoen.

Op 11 en 12 september komen de veulens onder de hamer op Veulenveiling Prinsjesdag. Voor de dressuurveulenveiling is Bert Poppelaars één van de selectieleden die alles op alles zet om de beste veulens vast te leggen voor de veiling. “We zijn ongeveer halverwege met onze collectie en we zijn ongekend enthousiast over de veulens die we hebben kunnen selecteren. Daarbij is ook de inbreng van de scouts opvallend, want op die manier hebben we toch weer nieuwe fokkers met interessante veulens kunnen aantrekken”, vertelt Bert Poppelaars. “Daarnaast hebben we in de loop der jaren een heel trouw netwerk van fokkers opgebouwd, en bij een heel stel van hen hebben we opvallende veulens kunnen selecteren. Qua selectie kunnen we stellen dat het nog weer makkelijker dan vorig jaar gaat, om de beste veulens voor onze veiling vast te leggen. Daarin spelen ook de goede resultaten en reputatie van Veulenveiling Prinsjesdag een rol.”

Pieken op de veiling

Naast het selecteren van topveulens neemt de selectiecommissie wanneer gewenst ook een adviserende rol aan, met oog op de voorbereiding richting veiling. “Want hoe goed je veulen ook is, op de veilingdag móet een dressuurveulen ter plekke overtuigen anders werkt het niet. De fokkers kunnen goed beslagen ten ijs komen wanneer het veulen in optimale conditie wordt gepresenteerd en daar proberen wij ze ook in te begeleiden. Want het is een win-winsituatie wanneer een veulen op de veilingdag laat zien wat hij in huis heeft.”

Superieure sportgenen

Ook in de springrichting barst de selectiecommissie van het enthousiasme. “Het lijkt echt heel goed. We zijn over de helft en we hebben kwaliteitsvolle veulens met uitstekende bloedlijnen vastgelegd. In de breedte is het nog weer beter dan vorig jaar denk ik”, vertelt selectiecommissielid Fred van Straaten. “We hoeven qua afkomst weinig concessies te doen en uit de kwaliteit van de aangeboden veulens blijkt dat de fokkers zelf ook al goed geselecteerd hebben. We kunnen vissen uit een hele interessante vijver en we hebben een groep loyale fokkers, die hun beste veulens voor onze veiling bewaren. Dat is een geweldige uitgangspositie!” Een eerste blik op de pedigrees van de geselecteerde veulens maakt duidelijk dat de fokkerij goed inspeelt op dat waar de grote sport om vraagt. “We hebben veulens uit hele sterke sportstammen geselecteerd, met in de eerste drie generaties veel sport. Daarnaast stammen ze af van interessante hengsten die nu zelf of als vererver opvallen in de sport, zoals Halifax van het Kluizebos, Quabri de L’Isle, Emerald van ’t Ruytershof en Nixon van ’t Meulenhof.”

Internationale reputatie

Ook opvallend is dat er tot dusver al meerdere veulens van buitenlandse inzenders zijn geselecteerd. “Bijvoorbeeld van fokkers uit Italië en Saudi-Arabië. Zij bedrijven hun fokkerij veelal in Europa en we zijn verheugd te kunnen constateren dat Veulenveiling Prinsjesdag voor hen de eerste keuze is”, aldus Fred van Straaten.

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore