“We wisten heel zeker dat we Mr. Europe wilden hebben”

Kopers: Familie Wezenberg & Familie Lodewijk

1. Waarom sprak Mr. Europe u destijds aan op de veiling?

Marry Lodewijk: “We hadden afgesproken om samen een veulen te kopen. We zochten een paard uit een goed presterende stam. Ik ben alles uit gaan pluizen en zei er blijft er eentje over en dat is Mr. Europe. Hij had uitstraling, goede bewegingen, een mooie kleur en kwam uit een heel goed presterende stam. We spraken een bedrag af en zetten direct hoog in, want we wisten heel zeker dat we hem wilden. Uiteindelijk hadden we het hoogste bod en was hij van ons.”

2. Is Mr. Europe nog steeds in uw eigendom?

Benny Wezenberg: “Tot zijn vijfde jaar hebben wij hem samen gehad, daarna heeft de familie Lodewijk ook mijn deel gekocht. Later is dit deel overgenomen door Stal Houtzager-Kayser. “

3. Hoe ging de opfok en opleiding van Mr. Europe?

Lodewijk: “Mr. Europe heeft tot en met zijn derde jaar in de opfok gestaan bij de familie Peeters in Diever. Daar is hij ook zadelmak gemaakt. Als driejarige is hij goedgekeurd als dekhengst bij Zangersheide en op vierjarige leeftijd heeft Gerdia Dolfsma hem verder aangereden. Zij heeft ook zijn eerste parcoursen met hem gereden tot en met M-niveau. Toen Gerdia door een ernstig ongeval werd getroffen, is Mr. Europe als vijfjarige naar Marc Houtzager en Julia Kayser gegaan. Zij hebben hem verder opgeleid en zijn later ook mede-eigenaar geworden.”

4. Heeft Mr. Europe uw verwachtingen waar gemaakt?

Wezenberg: “Jazeker, het is een paard uit het boekje. Hij springt buitengewoon. Ik wist dat het een goede was, maar dat hij zo goed zou worden heeft zelfs mijn verwachtingen overtroffen.”

5. Heeft u een bijzondere band met Mr. Europe?

Lodewijk: “Ik had direct een klik met dit paard en heb altijd vertrouwen in hem gehad. Zijn manier van losspringen was goed. Bij het aanrijden gaf Gerdia aan dat het bijzondere was. Datzelfde gevoel had Marc Houtzager nadat hij twee kruisjes met hem had gesprongen. Ik ga vrijwel naar alle wedstrijden waar Marc Houtzager hem uitbrengt, alleen als ik echt niet kan volg ik het via internet.”

6. Waarom raadt u mensen aan om een veulen kopen op de Veulenveiling Prinsjesdag?

Wezenberg: “Ik kan mensen aanbevelen een veulen te kopen op de Prinsjesdagveiling want de beste veulens van Nederland zijn daar aanwezig. Verder steekt de organisatie goed in elkaar. Ook uit mijn fokkerij heb ik diverse veulens daar laten veilen. Natuurlijk koop je hoop, je hebt geen garantie. Maar probeer nog maar eens een paard uit zulke stammen te kopen als drie-of vierjarige. Ze zijn er niet, of ze zijn erg duur.”

Lodewijk: “Ik heb iets met veulens en op de Prinsjesdagveiling vind je veulens uit gerenommeerde stammen. Als je het puur bekijkt, dan kan je natuurlijk beter een drie- of vierjarige kopen; die kan je laten keuren en kunnen een sprong laten zien. Maar als je een paard van deze leeftijd uit zo’n gerenommeerde prestatie stam als Mr. Europe wilt vinden, moet je behoorlijk wat kilometers rijden, want die zijn eigenlijk nooit te koop.”

Beeld: Foto van Benny Wezenberg en Marry Lodewijk

 

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore