Harold Denken: Het verhaal van Mr. Europe begon bij ons al bij de aanschaf van zijn moeder op de Prinsjesdagveiling

Fokker: Harold Renken (Stoeterij Renken)

1. Hoe was Mr. Europe als veulen en wanneer zag u dat het een topper was?

“Dat zag ik vanaf de eerste dag. Als veulen was hij al een gespierde krachtpatser met veel uitstraling. Verder was hij heel atletisch en had een droomgalop met veel balans en zeer veel lossigheid. De echte kwaliteit als sportpaard kwam natuurlijk pas tot uiting bij Marc Houtzager onder het zadel. Als fokker moet je ook een beetje het geluk hebben dat je paard bij een goede eigenaar terecht komt die wil investeren in de sport. In het geval van Mr. Europe gebeurde dit. Het is natuurlijk fantastisch dat zo’n ervaren topruiter als Marc Houtzager de tijd neemt om hem rustig op te leiden en klaar te maken voor de grote sport!”

2. Volgt u Mr. Europe op de voet en heeft hij uw verwachtingen waar gemaakt?

“Wij volgen alle sportprestaties van onze fokproducten op de voet, dus uiteraard ook de ontwikkelingen van Mr. Europe. Hij heeft tot nog toe zeker onze verwachtingen waargemaakt. We hopen nog altijd op een stijgende lijn in deze ontwikkelingen; een deelname aan een groot kampioenschap zou de kers op de taart zijn. En dat kan er met Mr. Europe inzitten, zeker in combinatie met Marc Houtzager!”

3. Hoe is zijn moeder Z-Livia RV?

“Het verhaal van Mr. Europe begint voor ons bij de aanschaf van zijn moeder Z-Livia, die wij ook op de Prinsjesdagveiling kochten. Zijn moeder is een hele chique Cassini-merrie met veel macht, uitstraling en vermogen. Ze heeft een zeer goed en evenwichtig karakter. Wij kozen voor Mr. Blue omdat hij in staat is scherpte, afdruk en kwaliteit toe te voegen. Mr. Blue-nakomelingen zijn altijd wat laatrijp en komen naarmate ze ouder worden steeds meer naar je toe. Bij Mr. Europe zie je dit ook duidelijk. Mr. Europe heeft een duidelijke mix van eigenschappen van beide ouders. Wij hebben de merrie nog en haar veulen van afgelopen jaar is ook weer verkocht aan de familie Lodewijk, de huidige mede-eigenaar van Mr. Europe. Z-Livia is nu drachtig van Untouchable Z. Hiermee hebben wij er weer voor gekozen om scherpte en kwaliteit aan de merrie toe te voegen. De bedoeling is om haar komend jaar voor embryo transplantatie in te zetten.”

4. Waarom heeft u destijds besloten om Mr. Europe op te geven voor de Prinsjesdagveiling?

“Er was als veulen al veel vraag naar hem en op deze manier konden wij alle kopers een eerlijke kans geven hem te kopen. Daarnaast hebben wij veel vertrouwen in de Prinsjesdagveiling. Dit vertrouwen was terecht, want Mr. Europe was één van de duurste veulens op de veiling en is top terecht gekomen.”

5. Hoe heeft u de veiling destijds beleefd?

“Vooraf is een veiling natuurlijk altijd heel spannend, alleen in het geval van Mr Europe ging het bieden heel snel, dus dan kom je op een gegeven moment op het punt dat je er rustig naar kunt kijken en van de veiling kunt genieten!”

6. Raadt u andere fokkers aan om hun veulens te verkopen via de Prinsjesdagveiling?

“Wij hebben al jarenlang een vruchtbare- en betrouwbare samenwerking met de veiling en kunnen andere fokkers de samenwerking dan ook zeker aanraden.”
Beeld: Portretfoto Harold Renken

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore