In gesprek met Fred van Straaten sr.

In gesprek met Fred van Straaten Sr.

Aan welke voorwaarden moet een (spring)veulen voldoen om geselecteerd te worden voor Veulenveiling Prinsjesdag?
“De veulens moeten correct gebouwd zijn. We willen dat de mensen die de veulens kopen na jaren nog tevreden zijn. Sport en gezondheid is aan elkaar gerelateerd. Als een veulen geen goede beenstand heeft krijgt het later eerder last van slijtage. Maar met correct bedoelen we ook een goed gebouwd, functioneel lichaam. Toppaarden hebben een lichaam dat geschikt is voor topsport. Een veulen met een gezonken rug, of een te recht spronggewricht wordt daarom ook niet geselecteerd.”

De kracht van prestatie?
“We kijken naar de moeder. Wat heeft die gedaan in de sport? We hebben als regel dat de moeder, grootmoeder en de overgrootmoeder zelf moeten hebben gepresteerd in de sport of nakomelingen moeten hebben die opvallend presteren in de sport. Dat is een indicatie van de instelling en karakter van een paard. En het zegt ook iets over de gezondheid. Een groot gedeelte van presenteren hangt samen met het karakter. Een topatleet is in staat om grote prestaties te leveren, ook als die een pijntje voelt. We zijn op zoek naar paarden die er voor gaan, voor je vechten. We selecteren met dat in ons achterhoofd. Op het moment dat een veulen in de baan komt en het is ondernemend, beweegt elektrisch en als je ziet dat het niet aan de moeder blijft kleven maar zijn eigen plan trekt, dan weet je; die moeten we hebben.”

Prinsjesdag veilt al jaren de creme-de-la-creme onder de veulens, waar vind je die?
“We beginnen als selectiecommissie al in een heel vroeg stadium. Je spreekt veel fokkers al voor de veulens geboren zijn. Je weet wat voor merries ze hebben en houdt in de gaten met wat voor hengsten ze dekken. Je selecteert niet naar je eigen voorkeur. Tijdens het selecteren gaan we echt op de stoel van de koper zitten. Dat leer je door jaren ervaring. Ik ga altijd op pad met Willem van Hoof. We zijn als veilingteam heel goed op elkaar ingespeeld. Door goed te evalueren verbeteren we de selectie elk jaar weer. We selecteren niet alleen bij de grotere fokkers, we zijn altijd op zoek naar het meest interessante materiaal en proberen ook bij de fokkers met één of twee veulens interessante veulens vast te leggen. Onze inzenders zijn ons onderscheidend vermogen. Wij hebben een heel sterke groep van loyale inzenders opgebouwd. Het is belangrijk dat je mensen een goed gevoel geeft.”

Wat verwacht je van dit jaar?
“Ik denk dat we dit jaar genetisch heel hoogwaardig materiaal hebben geselecteerd. De pedigree-opbouw wordt gewoon elk jaar beter mede doordat we elk jaar onze criteria aanpassen en nog kritischer proberen te zijn op het aangeboden materiaal. We gaan echt voor kwaliteit boven kwantiteit. We hebben ook enorm ons best gedaan om een aantal interessante merrieveulens in de veiling te krijgen en ik denk dat dat goed is gelukt. Dit jaar hebben we een aantal For Pleasure nakomelingen geselecteerd. Die doen het nu heel goed in de sport. Veel mensen proberen nog een veulen van hem te fokken, maar het sperma is duur en het raakt een keer op. Bij onze veiling kunnen mensen nu kiezen uit vier For Pleasure veulens, allemaal uit top moederlijnen. Soms voelt het tijdens het selecteren alsof je in een heel grote snoepwinkel staat. Je kunt gewoon niet kiezen!”

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore