“Brittsion had als veulen al geweldig mooi voorbeengebruik!”

Fokker: Dirk van der Oord

1. Hoe was Brittsion als veulen?
“Brittsion was als veulen al erg mooi, kon goed bewegen en had een goed karakter. Op de keuring in Hoofddorp werd ze kampioen en mensen bleven echt even staan om te kijken. Vooral haar voorbeengebruik was al erg apart. Dat erven de veulens van hun moeder, want ik zie het ook terug bij haar broers en zussen.”

2. Hoe is haar moeder?
“Haar moeder Unassion (Krack C x Jazz) behaalde veel successen op de keuringen. Als veulen werd ze reservekampioen van Nederland en als driejarige werd ze derde. Omdat ze zowel Krack als Jazz bloed heeft, gingen we destijds in Duitsland bij Schockemöhle kijken voor een hengst en kozen voor Sir Donnerhall. Die combinatie pakte goed uit met Brittsion en ik gebruikte deze hengst nog drie keer. Ze is nu 16 jaar, elite, preferent, prestatie en is drachtig van haar 14e veulen. Dit jaar gaan we met een Totilas veulen van haar naar de nationale keuring. Naast Brittsion lopen er nog twee kinderen van haar in de lichte tour, namelijk Ambission (v. Sunny Boy) en Catosion (v. Sir Donnerhall). We fokken inmiddels al met de zesde generatie paarden uit deze stam en alle namen eindigen op sion. Brittsion is vernoemd naar mijn vrouw Britt, haar zus Catosion naar mijn dochter Cato en haar broer Kassion naar mijn zoon Kas.”

3. Hoe heeft u de veiling destijds beleefd?
“Het was spannend. Vrienden van ons wilden haar ook kopen, maar op een gegeven moment werd er boven hun maximale prijs geboden. Dirk Kat, de koper, kende de moeder van Brittsion ook goed.”

4. Volgt u Brittsion nog steeds?
“Jazeker, ik volg alles op internet en ga ook wel eens kijken bij Derk Schekkerman of bij wedstrijden. De internationale Juniorenwedstrijden heb ik allemaal via de livestream bekeken.”

5. Waarom heeft u gekozen voor de Prinsjesdagveiling?
“Als lid van de fok- en studieclub Noord-Holland was ik destijds betrokken bij de oprichting van de Prinsjesdagveiling, dus ik heb een band met deze veiling. Twee jaar geleden is de volle broer van Brittsion, Kassion, hier ook geveild. Ook heb ik een aantal veulens in Borculo en Dronten laten veilen. Ik heb goede ervaringen met de Prinsjesdagveiling. Als fokkers een goed veulen hebben, raad ik ze de Prinsjesdagveiling zeker aan, alhoewel iedereen dat natuurlijk voor zichzelf moet beslissen.”

Lees HIER het interview met koper Dirk Kat van Primeval.

Lees HIER het interview met amazone Zoë Kuintjes.

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore