“Bieden op een veiling is altijd spannend, zeker bij Prinsjesdag, waar meestal de beste kooplui vertegenwoordigd zijn en je dus scherp moet blijven.”

Koper en eigenaar: Dirk Kat

1. Waarom sprak Brittsion u destijds aan op de veiling?
“Dirk Reijne adviseerde mij Brittsion. Hij zei dat ze één van de beste veulens van de veiling was. Ik deelde zijn mening en waardeerde het advies van Dirk. Ook de fokker, Dirk van der Oort, had met deze merrielijn de nodige verwachtingen geschept bij mij.”

2. Hoe ging de opfok en opleiding van Brittsion?
“Ze is bij ons thuis in de opfok gegaan. Wijnanda van Brenk, de amazone van mijn broer, heeft haar super aangereden en opgeleid. Ze heeft de basis gelegd voor haar huidige prestaties. Op ongeveer vijfjarige leeftijd is ze naar Derk Schekkerman gegaan. Hij heeft haar naar de lichte tour gereden.”

3. Heeft Brittsion uw verwachtingen waar gemaakt?
“Brittsion is een prachtig elegant paard geworden. Ze presteert super in de sport. Recent is ze met Zoë Kuintjes opgenomen in het A-kader bij de Junioren. Ze zijn samen een fantastische combinatie waar ik heel trots op ben. Brittsion staat voor mij in de top vijf van de veulens die ik ooit heb gekocht. Via ICSI zijn eicellen gewonnen bij haar en ze heeft me nu drie veulens van Rubinstein gegeven. Twee veulens zijn dit jaar geboren en eentje vorig jaar. Het zijn alle drie topveulens die er heel goed uitzien. “

4. Heeft u een bijzondere band met Brittsion?
“Paarden die presteren met karakter spreken me erg aan. Brittsion is hiervan een goed voorbeeld, net als PrimeVal Wings destijds! Ik ga af en toe even bij haar kijken op stal. Ook als er een wedstrijd in de buurt is, probeer ik te komen kijken. De internationale wedstrijden die Zoë heeft gereden, heb ik via de livestream gevolgd.”

5. Was het destijds spannend met bieden op de veiling?
“Bieden op een veiling is altijd spannend, zeker op Prinsjesdag waar meestal de beste kooplui vertegenwoordigd zijn en je dus scherp moet blijven. Ik wilde Brittsion hebben, dus ik ben doorgegaan met bieden totdat ik haar had.”

6. Waarom raadt u mensen aan om een veulen kopen op de Veulenveiling Prinsjesdag?
“ De Veulenveiling Prinsjesdag is een initiatief geweest van een aantal Noord-Hollandse ondernemers en daar was ik er één van. Ik heb zo’n twintig veulens gekocht op de Prinsjesdagveiling, verder heb ik ook in Borculo een aantal veulens aangeschaft. Je neemt een risico met het kopen van een veulen. Je ziet de bewegingen, weet de bloedlijnen, maar het karakter moet ook goed zijn. Ik heb veulens gehad, die zijn uitgegroeid tot toppers, maar heb er ook een aantal weer verkocht. Alles bij elkaar genomen ben ik blij met de kwaliteit met de kwaliteit en de prestaties. Als je ervoor kiest om een veulen te kopen, is de Prinsjesdagveiling de beste plek om dit te doen!.”

Lees HIER het interview met fokker Dirk van der Oord.

Lees HIER het interview met amazone Zoë Kuintjes.

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore