In gesprek met Bert Poppelaars

In gesprek met Bert Poppelaars, sinds 2008 al lid van de selectiecommissie van Veulenveiling Prinsjesdag.

Bert, hoe selecteer je de veulens voor Prinsjesdag?

“Wij letten bij het selecteren van onze veulens op correctheid, kwaliteit, langgelijndheid en souplesse. Verder moet het veulen qua pedigree sport met zich meebrengen en commercieel aantrekkelijk zijn. Een groot gedeelte van de inzenders bereiken we via ons eigen netwerk. Maar wat ook opvallend is aan onze veiling is dat we zo’n grote schare trouwe verkopende fokkers hebben. Verder hebben we via onze stand tijdens de KWPN Hengstenkeuring in Den Bosch ook veel fokkers weten te bereiken.”

Wat is het onderscheidend vermogen van deze veiling?

“Wij doen absoluut geen concessies op gebied van kwaliteit. Zowel de merrie als het veulen moeten super kwaliteit bezitten. Het is soms even lastig om fokkers te zeggen dat we hun veulen dit jaar niet kunnen selecteren, maar eerlijkheid duurt het langst. Daardoor rijd ik elke keer als ik een veulen heb geselecteerd met een goed gevoel het erf af. Het valt me steeds meer op dat fokkers zelf de voorselectie al doen. Bij sommige mensen komen we al jaren kijken. Zij weten naar wat voor merries we op zoek zijn en dat we bijvoorbeeld heel goed op beenstanden letten.”

Wat verwacht je van dit jaar?

“Ik verwacht nóg meer tevreden kopers, doordat ze dit jaar bij ons een investering doen. Vaak heeft een veiling een stuk of drie, vier uitschieters in de selectie. We hebben dit jaar een hele brede kwalitatief hoogwaardige bovenlaag!”

Foto door horses

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore