“Het blijft altijd een gok met veulens, maar als je dan een goede hebt, dan heb je ook iets heel bijzonders waar je als vierjarige niet meer aan kan komen!”

Koper: Chris van Dam

1. Waarom sprak Bonne Chance je destijds aan op de veiling?
“Het was een heel aansprekend en sterk veulen om te zien. Een echte Baloubet met veel witte aftekeningen en een sterke galop.”

2. Hoe was Bonne Chance als jong paard?
“Ze was een heel aparte, gevoelige merrie. Ik had haar samen met Sijbrand en Titia Iwema. Op hun dravers stoeterij Flevofarm is ze in de opfok gegaan. Als veulen had Bonne Chance al ongelooflijk veel karakter. Ze kon je in de wei soms ineens aanvliegen. We hebben nog een hengstveulen bij haar gefokt van de hengst Vaillant. Deze sprong erg goed en leek veel op zijn moeder. Helaas is hij verongelukt in de wei.”

3. Hoe ging de opleiding van Bonne Chance?
“Bonne Chance is zadelmak gemaakt en vervolgens heeft Soraya Niessen haar als jong paard op concours uitgebracht.  Ze was niet de makkelijkste en in de omgang moest je alert zijn. Ik weet nog dat we een clinic hadden bij ons op stal in de aanloop naar Outdoor Gelderland.  Marc Houtzager deed nietsvermoedend haar deken even af. Ze reageerde als een diva en je zag haar denken:  Zal ik uithalen of niet? (zie foto). Toen ze vijf jaar oud was, heeft Herman Seiger haar gekocht. Bij hem is ze uitgebracht door Steven Veldhuis. Als zesjarige is ze verkocht aan haar huidige amazone Janika Sprunger.”

4. Heeft Bonne Chance je verwachtingen waar gemaakt?
“Ze heeft mijn verwachtingen meer dan waargemaakt. Je ziet de kwaliteit wel bij een veulen, maar je hebt geen idee of ze het gaan waarmaken. Als je er tien koopt, kan je er twee afschrijven en van de rest moet je maar zien hoe ze opgroeien en of ze het redden in de sport. Bonne Chance presteert fenomenaal op het allerhoogste internationale niveau.”

5. Was het destijds spannend op de veiling met bieden?
“Ik zat vrij praktisch in de veiling, omdat ik destijds deel uit maakte van de organisatie. Ik had van te voren drie of vier veulens uitgezocht, waar ik interesse in had. Bonne Chance stond behoorlijk bovenaan dit lijstje.

Na afloop van de veiling was ik nog aan het napraten met Cees van den Oetelaar. Hij zei tegen me dat ik een goed veulen had gekocht, maar dat het zeker niet de beste was. Ik dacht bij mezelf: Ik heb de verkeerde gekocht, want eigenlijk was ik langer doorgegaan met bieden dan ik normaal doe. € 14.500, – vond ik veel geld. Nu achteraf gezien, heb ik heel veel mazzel gehad met zo’n topper en was ze dit dubbel en dwars waard.”

6. Raad je mensen aan om een veulen kopen op de Veulenveiling Prinsjesdag?  Waarom een veulen kopen en niet een drie- of vierjarige?
“Ik vind het persoonlijk enorm leuk om een veulen te kopen op een veiling. Ik heb er lol in om het te zien opgroeien en te kijken of je het potentieel goed hebt gezien destijds.  Ik denk dat je met het kopen van een aantal veulens je kansen kan spreiden. De Prinsjesdagveiling heeft 15 jaar geleden een strakke koers ingeslagen om alleen veulens toe te laten uit bewezen stammen.

De voorselectie is heel streng en de selectiecommissie jaagt echt op het allerbeste. Als de commissieleden hiervoor naar het buitenland moeten, dan doen ze dat. Verder is de veiling heel innovatief, nu bijvoorbeeld  met embryo’s . Het blijft altijd een gok met veulens, maar als je dan een goede hebt, dan heb je ook iets heel bijzonders waar je als vierjarige niet meer aan kan komen!”

Lees HIER het interview met fokker Harry van Loon.

Lees HIER het interview met amazone Janika Sprunger.

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore