“Bonne Chance had als veulen al een mooi exterieur en changeerde makkelijk. Ze was toen al een bloederig en druk beestje met veel elastiek.”

Fokker: Harry van Loon

1. Hoe was Bonne Chance als veulen?
“Bonne Chance was als veulen een bloederig en druk beestje met veel elastiek. Ze had toen al een mooi exterieur en changeerde makkelijk. Toen kon je al zien dat het een topper was.”

2. Hoe is haar moeder Olijfje?
“Haar moeder Olijfje (Cambridge x Concorde) was ook een rillerig paard. Baloubet paste ongelooflijk goed bij de merrie. Uit Olijfje heb ik nog een Baloubet-merrie en een ruin uit Querlybet, een zoon van Baloubet, gefokt. De Querlybet heeft 1.50m gesprongen onder McLain Ward. Alle Baloubets zijn voskleurig met witte benen en alle drie zijn ze druk en sensibel. Verder fokte ik er nog een Quidam de Revel bij, die ik naar België heb verkocht en een Triomph de Muze, over de laatste was ik minder te spreken. Deze hengst paste de merrie minder goed. Als Olijfje een veulen had, was ze moeilijk drachtig te krijgen. Het volle zusje van Bonne Chance heb ik ook verkocht, maar ben ik uit het oog verloren.”

3. Waarom heeft u besloten om Bonne Chance destijds op te geven voor de Veulenveiling Prinsjesdag? Raadt u andere fokkers aan om hun veulens te verkopen via de Prinsjesdag Veiling?
“Ik heb Bonne Chance zelf opgegeven voor de veiling en ze werd direct geaccepteerd. Als je als fokker een veulen hebt dat goed genoeg is, kan ik zeker adviseren om via de Prinsjesdagveiling te verkopen. Ik heb meerdere veulens via veilingen verkocht. Op de Prinsjesdagveiling in 2014 verkocht ik het zwartbonte hengstveulen van Fernando Torres, een zoon van Florencio. Verder heb ik diverse veulens via de veilingen in Brabant en Limburg verkocht.”

4. heeft u de veiling destijds beleefd?
“Het was apart om mee te maken. De Prinsjesdagveiling is een hele professionele veiling en Bonne Chance liet haarzelf daar goed zien in de ring. Over de opbrengst was ik eigenlijk iets teleurgesteld. Ze bracht € 14.500 op; ik had gehoopt dat ze een paar duizend meer op zou brengen.”

5. Volgt u Bonne Chance op de voet?
“Ja, ik volg haar resultaten. Het is geweldig hoe goed ze het doet op internationaal niveau met Janika Sprunger. Deze amazone heeft echt een klik met deze gevoelige merrie. Het is leuk om dit te volgen. Ik hoop dat ik Bonne Chance ooit nog eens terug krijg als fokmerrie!”

Lees HIER het interview met koper Chris van Dam.

Lees HIER het interview met amazone Janika Sprunger.

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore