“Het is een aparte situatie als je een embryo aanbiedt. Mensen zien niet fysiek wat ze kopen. Het is geweldig om te zien wat een fantastisch paard het is geworden!”

Fokker Willeke Bos

1. Hoe is de moeder van Jameson?

“Atilinda (keur, pref, sport, v. Negro) is een topmerrie met een goed karakter. Op de Nationale Merriekeuring eindigde ze in de top tien en ook in de sport doet ze het uitstekend. Ze loopt nu de Lichte Tour en wordt thuis klaargemaakt voor het zware werk.  Atilinda heeft, naast Jameson, nog een groot aantal andere veelbelovende nakomelingen van o.a. Voice, Lord Leatherdale, Vitalis, All at Once, Zardando en De Niro. Atilinda, die overigens zelf als veulen ook geveild werd bij Veulenveiling Prinsjesdag, heeft een enorme motor aan de achterkant.”

2. Waarom heeft u besloten om Jameson destijds als embryo op te geven voor de Veulenveiling Prinsjesdag?
“Peter Bleeker, in die tijd mijn dierenarts en bestuurslid  van de Veulenveiling Prinsjedag ,stelde het aan mij voor en zodoende is Jameson als embryo geveild.“

3. Raadt u andere fokkers aan om hun veulens te verkopen via de Veulenveiling Prinsjesdag?
“Ik heb al veel veulens via de Veulenveiling Prinsjesdag gekocht.  Het nadeel is dat je moet wachten en de opfok risicovol is. Het voordeel is dat je kwaliteit kunt kopen en een veulen helemaal naar je hand kunt zetten. In 2007 kocht ik mijn eerste veulens op de Prinsjesdag Veiling. Dit waren de merries Charming Lady (v. Johnson) en Honeymoon (v.Hotline). Daarna volgden vele andere veulens, waaronder de in Westfalen goedgekeurde hengst Efgaristo (v. Vivaldi) en de merrie Darabel (v.Wespoint). Deze laatste was NMK-kampioene bij de keur- en elitemerries en loopt inmiddels ook Lichte Tour. Het is uniek dat je zulke paarden kan kopen, want als drie- of vierjarige betaal je het drie- of viervoudige of ze zijn niet te koop.”

4. Hoe heeft u de veiling destijds beleefd?  Was het spannend?
“Het is natuurlijk een aparte situatie als je een embyo aanbiedt. Mensen kunnen niet fysiek zien wat ze kopen. Atilinda liep daar wel en het was inderdaad wel spannend. Het bieden ging eerst wat traag, maar later werd er actief geboden.”

5. Volgt u Jameson op de voet?
“Ik zag Jameson voor het eerst als driejarige op de hengstenkeuring in Den Bosch. Ik had wel eens een foto van Robin van Lierop gehad, maar het was er niet van gekomen om hem eerder te bekijken. Het is een geweldig paard geworden. Ik zie veel terug van zijn moeder. Met name zijn front en de manier hoe hij ‘opstijgt’ in zijn lopen heeft hij van zijn moeder. Ik heb er geen speciale band mee omdat hij niet bij mij geboren is, maar ik volg hem uiteraard met speciale interesse. Het is geweldig om te zien wat een fantastisch paard het is geworden.”

Klik HIER voor het interview met RS2 Dressage, de eigenaar van Jameson.

Klik HIER voor het interview met amazone Marieke van der Putten

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore