“ De Veulenveiling Prinsjesdag was de eerste veiling die de juiste aandacht besteedde aan de moederlijn van het veulen”

Fokker: Ronald Nowee

1. Hoe was Alicante als veulen?
“Alicante (geboren op Stoeterij ’t Maalwater als Casares M) was als veulen al erg mooi. Hij was sterk en correct gebouwd. Hij was het tweede veulen uit mijn merrie Texas M. Haar eerste veulen was een hengstveulen van Contender.”

2. Hoe is zijn moeder?
“Zijn moeder Texas M is een normale, onopvallende merrie met een beetje een eigenzinnig karakter. Ze is niet het mooiste type maar wel correct . Reden waarom wij met haar fokten was haar afstamming. Haar moeder U-Laester was een halfzuster van Cantus, Calvin Z en Lansing. Met name Cantus heeft zijn steentje bijgedragen aan de Holsteinse prestatiefokkerij ( o.a. Come On, Calido,  Canaletto, Colbert GTI ). Nog voordat Horsetelex bestond, werkte ik op al met databestanden van Holsteinse paarden (met gekeurde hengsten en sportpaarden). Na uitgebreide analyses bleek dat sportpaarden slechts door een beperkt aantal stammen worden voortgebracht . Fokken met merries uit die stammen geeft de hoogste kans op resultaat. De oudste nakomelingen van Texas M doen het goed. Cointreau ( 2004) is gekeurd in Engeland en twee andere nakomelingen van Casall, Floyd (2010) en Granada (2011), doen het ook bijzonder goed.“

3. Waarom koos u destijds voor Casall?
“Ik vond het een mooie, goed springende hengst en ik was zeer gecharmeerd van zijn vader Caretino. In die tijd kon je alleen met Caretino zelf dekken als je de merrie naar Holstein bracht. In die tijd werd diepvriessperma van Casall verkocht en dat bleek van uitzonderlijke kwaliteit te zijn. Ik heb er diverse veulens van gefokt, waarvan vier met Texas M.”

4. Wanneer zag u dat Alicante een topper was?
“Na de verkoop via Veulenveiling Prinsjesdag heb ik hem nog een keer gezien, op de hengstenpresentatie van de HBC-stal. Als jonge hengst sprong hij correct, met genoeg vermogen en goede manieren. Maar dan is er nog een lange weg te gaan, een weg waarvan het resultaat in hoge mate wordt bepaald door gezondheid en de juiste klik met de ruiter/amazone. Ik heb de carrière van Alicante via de berichtgeving wel gevolgd, maar kon er niet uit opmaken dat hij zich in Nederland tot een topatleet zou ontwikkelen. Ook in de USA kon hij zich niet onderscheiden, maar toen kwam de factor geluk, de juiste ruiter voor het juiste paard, althans, zo zie ik het. De huidige ruiter Jérôme Guéry is in staat zijn kwaliteiten ten volle te benutten.”

5. Waarom heeft u besloten om Alicante destijds op te geven voor de Prinsjesdag veiling en raadt u andere fokkers aan om hun veulens te verkopen via de Prinsjesdag Veiling?
“De Veulenveiling Prinsjesdag was de eerste veiling die bij de selectie de juiste aandacht besteedde aan de moederlijn van het veulen. Andere veulenveilingen selecteerden mooie, goed bewegende veulens, met het liefst een spectaculaire draf. De Prinsjesdagveiling voegde daar een extra dimensie aan toe: de moederlijn moet sportpaarden voortbrengen, anders wordt het veulen, hoe mooi en goed bewegend ook, niet geselecteerd! Dat heeft mij altijd bijzonder aangesproken. De Veulenveiling Prinsjesdag is ontsproten aan het brein van een paar Noord-Hollandse fokkers, ook dat sprak mij aan. Ik heb diverse veulens door Prinsjesdag laten veilen, altijd tot volle tevredenheid. En dat was blijkbaar wederzijds, in 2009 werden wij uitgeroepen tot “Fokker van het Jaar”. Ik kan De Prinsjesdag Veiling derhalve van harte aanbevelen.”

Lees HIER het interview met kopers Jan en Egbert Schep

Lees HIER het interview met ruiter Jérôme Guéry

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore