“Alicante was een zeer atletisch en lichtvoetig veulen”

Koper: Egbert Schep

1. Waarom sprak Alicante u destijds aan op de veiling?
Ik vond Alicante erg interessant gefokt. Het was één van de eerste jaargangen veulens van zijn vader Casall en zijn nakomelingen begonnen zichzelf net te onderscheiden. Verder was het een zeer atletisch en lichtvoetig veulen. Als driejarige, na zijn goedkeuring bij het KWPN als dekhengst, heb ik hem verkocht aan mijn broer Jan Schep (HBC-stal).

2. Heeft Alicante uw verwachtingen waar gemaakt?
Jazeker! Alicante was laat in zijn ontwikkeling en bleef wat lang slap. Daar is echter voorzichtig mee omgegaan en de Casall hengst is enorm in het werk gegroeid. Ik weet nog dat ik hem na de verkoop aan Tal Milstein in 2015 zag springen op het CSI Zandhoven en dat ik daar verbaasd was hoe goed hij sprong in het 1.45m. Daarna is het in een versnelling geraakt. Hij heeft op het moment de juiste ruiter met Jérôme Guéry. In Lanaken sprong hij echt geweldig, waar hij zegevierde bij de Sires of the World. Hij heeft zich enorm ontwikkeld!

3. Raadt u mensen aan om een veulen te kopen op de Veulenveiling Prinsjesdag?
Iedereen moet daar zijn eigen afweging in maken, maar ik koop ieder jaar veulens op de veiling. Het voordeel van een veiling is dat de paarden voorgeselecteerd zijn. Je begint al met de beste veulens uit de jaargang en ze zijn interessant gefokt. Deze paarden zijn meestal als 4- of 5-jarige niet meer te koop. Als ze eenmaal in professionele handen zijn, komen ze niet meer op de markt tot ze zich ontwikkeld hebben in de sport. Bij springpaarden is het weliswaar iets moeilijker om het talent te herkennen dan bij dressuurpaarden, maar als het model goed is, ze een hele lichtvoetige galop en atletisch vermogen hebben dan geeft dit verwachtingen voor de toekomst.

“Alicante heeft mijn verwachtingen overtroffen”

Koper: Jan Schep

1. Wanneer kocht u Alicante?
“Ik heb Alicante van Egbert Schep gekocht als driejarige na zijn aanwijzing als dekhengst.”

2. Hoe ging de opleiding van Alicante?
“Hij is het eerste jaar bij ons licht aangereden. Daarna is hij naar Marc Houtzager en Julia Kayser gegaan waar zijn opleiding vakkundig door hen is verzorgd. De kwaliteit kwam wel later dan we dachten. Het bleek dat hij wat moeite had met de combinatie van het dekken en de beoefening van de sport. Alicante had moeite met zijn spieropbouw. Toen hebben wij besloten om de negenjarige hengst uit de dekkerij te halen. Dit pakte goed uit en hij werd dan ook steeds sterker. Daarna is Alicante in 2015 verkocht en is nu in eigendom van Tal Milstein waar de hengst wordt gereden door Jérôme Guéry.”

3. Heeft Alicante uw verwachtingen waargemaakt?
“Wij kochten Alicante voor de hengstenhouderij. Wij zijn echte lijnfokkers. De hengst Cantos had bij ons heel goed werk gedaan en we zochten een nieuwe hengst voor de merries. Alicante voldeed aan ons plaatje. Hij heeft een heel stabiel karakter en er komen goede afstammelingen van. Voor de fokkerij heeft hij zijn verwachtingen zeker waargemaakt, er lopen hele beste paarden van hem. Voor wat betreft de sport heeft Alicante mijn verwachtingen meer dan overtroffen.”

4. Raadt u mensen aan om een veulen te kopen op de Veulenveiling Prinsjesdag?
“Ik vind dat de veilingen op dit moment een prima ontwikkeling doormaken. In het begin van de veilingen was ik wat sceptisch, omdat je de veulens zelf individueel nog kritisch moest bekijken op beenstanden, etc. Tegenwoordig is de selectie veel strenger geworden. Ik vind dat een koper er blindelings van op aan moet kunnen dat hij een goed veulen koopt. Dus ja, als de selectie zo streng blijft als hij nu is en de veulens onberispelijk zijn, dan ben ik voor. Dan nog is het natuurlijk een avontuur en zijn er veel factoren in de opfok en opleiding die maken of een veulen een topper wordt of niet.”

Lees HIER het interview met fokkers Ronald en Els Nowee

Lees HIER het interview met ruiter Jérôme Guéry

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore