“Soms heb je geluk in het leven, zoveel paarden van dit soort zie je niet”

Koper/eigenaar: Lens en Berna Nekeman

1. Waarom sprak Boston u destijds aan op de veiling?
“Het was pure emotie! Hij viel ons bij de eerste presentatie al op, vervolgens zijn we in de stal gaan kijken en toen dachten we: Die willen we groot zien worden! Tijdens de veiling zelf bleef hij fantastisch door de baan gaan, ook tijdens het bieden! Het was best spannend, maar wij wilden hem gewoon, dus dan ga je door met bieden.”

2. Hoe ging de opleiding van Boston?
“Als 2,5-jarige is Boston na de opfok weer thuis gekomen en heeft mijn dochter Denise hem samen met onze stalruiter opgeleid. Ze heeft zelf de Pavo-cup als vierjarige met hem gereden. Wat was hij imponerend toen! We werden uitgenodigd voor het WK Jonge Paarden. Denise had examens op school en toen hebben we Hans Peter Minderhoud gevraagd hem te rijden. Op het WK Jonge Paarden liet hij zich fantastisch zien, hij kwam piafferend de ring uit en iedereen stond op de banken. Dat was een bijzonder moment. Hans Peter heeft zowel het WK voor de vijf- als zesjarigen gedaan en vervolgens heeft Denise hem weer overgenomen. Binnen anderhalf jaar behaalden ze teamzilver op het EK Young Riders en volgden alle andere successen. Ze trainen nog steeds wekelijks bij Hans Peter en werden vorige maand Nederlands kampioen bij de Grand Prix U25 in Ermelo.”

3. Heeft Boston uw verwachtingen waar gemaakt?
“We zijn heel blij met de ontwikkeling en de prestaties van Boston tot nu toe. Hij ontwikkelt zich echter nog volop en onze verwachtingen van hem liggen nog veel hoger. Hij geeft veel vertrouwen. Boston is in verhouding tot wat hij nu waard is zijn geld als veulen meer dan dubbel en dwars waard geweest!”

4. Wat is het mooiste dat u met Boston heeft beleefd?
“Het is alleen maar mooi!  Soms moet je geluk hebben in het leven en dat hebben wij met Boston. Zoveel paarden van dit soort zie je niet. De NK’s, de EK’s en de WK’s zijn geweldig, maar het mooiste is dat hij nooit ziek, zwak of misselijk is en nog nooit geblesseerd is geweest.”

5. Heeft u een bijzondere band met Boston?
“Iedere avond om 23.00 uur lopen we door de stal en krijgt Boston zijn laatste portie eten. Hij vraagt dan altijd onze speciale aandacht. En die emotie die we al op de veiling hadden, die is er nog steeds. Zodra hij de ring in komt, zie je hem kijken, waar is het feestje? We krijgen nog steeds kippenvel als we Boston zien lopen!”

6. Wat zeggen andere mensen van Boston?
“Wij zijn niet de enigen met kippenvel. Hij is een aparte blikvanger. Op de tribune hoor je vaak oeh’s en ah’s als Boston in de ring is. Wij vinden het mooi om onze eigen emotie ook bij andere mensen te zien als Boston loopt.”

7. Waarom raadt u mensen aan om een veulen te kopen op de Veulenveiling Prinsjesdag?
“Wij vinden het ten eerste fijn om het hele ontwikkelingstraject en de opleiding van een paard van veulen af aan zelf in handen te hebben. Verder zijn de beste paarden als drie- of vierjarige niet meer te koop of ze zijn onbetaalbaar geworden. Goede veulens zelf vinden is niet makkelijk; iedereen is tenslotte op zoek naar het beste. Bij de Veulenveiling Prinsjesdag is de voorselectie van de veulens op basis van gezondheid en potentie al voor ons gedaan. Natuurlijk kun je in de ontwikkeling van het paard altijd pech hebben, maar dat is je eigen pech dan. Bij oudere paarden kunnen er bij de aankoop altijd problemen verzwegen worden of kan je op een andere manier belazerd worden. Daar hebben wij op deze manier geen last van.

Ook met een beperkt budget kan je paarden kopen op de veiling, die later kampioenen worden. Kijk maar naar de kampioen van de hengstenkeuring van 2011 Diebrecht (v. Zizi Top), die is voor 7.500 euro gekocht op een veiling. Ons allereerste veulen kochten we in 2004 op de Prinsjesdagveiling, dit was de Samba Hit-merrie Zamba Dream.

Inmiddels hebben we via de veulenveilingen zeven elitemerries gekocht en hebben we zelf zo’n 50 veulens gefokt, maar af en toe kopen we nog wat aan op de veiling om een evenwichtig aantal te houden. Verder is de veiling altijd een mooi feestje! We hebben alleen soms wel moeite om op onze handjes te blijven zitten”.

Klik HIER voor het leuke interview met amazone Denise Nekeman.

Klik HIER voor het leerzame interview met fokker Jan Temmink.


Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore