Aanbod Prinsjesdag afspiegeling van hedendaagse

Gezien het motto van Veulenveiling Prinsjesdag, ‘De Kracht van Prestatie’, is het logisch dat het gros van de veilingveulens afstamt van hengsten die zich in de sport en/of fokkerij hebben bewezen. Neem Kannan, Cornet Obolensky, Cumano, Numero Uno en Toulon of de jongere lichting Zirocco Blue, Vagabond de la Pomme en Quickly de Kreisker.

Dan hebben we bijvoorbeeld ook nog veulens van E-star, Global Express VDL en Etoulon VDL, zeer beloftevolle jonge hengsten die aan het begin staan van een grote carrière. Maar nog meer dan naar presterende vaders kijkt Prinsjesdag naar de kwaliteit van de moederlijn. Die moet doordrenkt zijn van de prestatiegenen. Nooit eerder was sprake van zo’n sterke collectie veulens op basis van sportprestaties bij familie in de directe lijn.

In een eerder bericht is de nafok van Baloubet bij Prinsjesdag al besproken en een aantal andere topverervers als For Pleasure, Verdi en Casall. Maar er is meer! Er zijn bijvoorbeeld vier veulens van de populaire olympische hengst Cornet Obolenky geselecteerd. Daaronder een hengstveulen uit een halfzus (v. Lord Z) van de Grand Prix-hengsten Action Breaker en Quasimodo van de Molendreef. Het geselecteerde hengstveulen van Quasimodo van de Molendreef x Mr.Blue komt overigens uit de volle zus van het 1.60m Grand Prix-springpaard Okometa, die met Jurgen Stenfert uitkwam.

De met Marcus Ehning fantastisch presterende Comme il Faut, zoon van Cornet Obolensky uit Olympisch en Europees kampioene Ratina Z, heeft een zoon in de veiling uit een nichtje van de bekende Grand Prix-springhengsten en verervers Toulon en Vancouver d’Auvray. Ook prachtig gefokt is de Plot Blue x Darco uit de volle zus van de wereldberoemde springmerrie Sapphire van McLain Ward.

Een uniek veulen, geboren via de ICSI-methode, is van de in principe al jaren onvruchtbare oud-wereldkampioen Cumano uit de Grand Prix-springmerrie Parabel (v. Animo). Er is een hengstveulen van Arezzo VDL x Lasino geselecteerd uit de halfzus van het internationaal 1.50m springpaard VDL Groep Zapfier (Mathijs van Asten). Een Kannan x Lux is gefokt uit de volle zus van de Grand Prix merrie Utascha SFN, die spijtig genoeg afgelopen week een beenbreuk opliep en ingeslapen moest worden.

Quickly de Kreisker, die in Marokkaanse dienst de lastigste Grote Prijzen foutloos springt, heeft twee veulens in de veiling. Een van hen komt uit de volle zus van de BWP-hengst Dulf van den Bisschop. De ander komt uit Winning Girl (Numero Uno), een dochter van de volle zus van Carthago Z.

De twee zonen van de nummer twee in de wereldbekerfinale 2015, Vagabond de la Pomme, komen respectievelijk uit de stam van het Grand Prix-springpaard B Once Z (Katharina Offel) en de Oberlina-stam. Ook apart is de zoon van Vivald’Ick, die zelf uit een halfzus van Glock’s London komt, uit een halfzus van de 1.60m springpaarden Electra en Falco van ’t Roosakker.

De achtjarige Cidane, vorig jaar naar Amerika verkocht en inmiddels gecastreerd, wordt door een dochter vertegenwoordigd die gefokt is uit een halfzus van het gouden olympisch springpaard Vindicat (Guidam). Vindicat’s stamgenoot is ook de Toulon x Emilion. Uit dezelfde moederlijn als Cidane komen de Dakar VDL x Indoctro, die nauw verwant is aan het 1.60m springpaard Ornike, en de Clarimo x Heartbreaker, een kleinzoon van de Grand Prix-springmerrie Audi’s Reflection.

Gefokt uit het nichtje van Eldorado van de Zeshoek, die zo goed presteert met Willem Greve, is de E-Star x Quite Capitol. De E-Star x Rubens du Ri d’Asse is een halfbroer van het Grand Prix-paard Oak Grove’s Heartfelt (Rolf-Göran Bengtsson) en een kleinzoon van de bekende 1.60m Grand Prix-springmerrie Ta Belle van Sombeke.

Er zijn ook enkele veulens geselecteerd uit de eerste jaargangen van jonge hengsten. Een parel onder de merrieveulens is de F One USA uit Larthago (Carthago), die al vijf goedgekeurde hengsten leverde waaronder de Grand Prix-hengsten Harley VDL en Cevin Z.

 

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore