Veulenveiling Prinsjesdag sterk uit de startblokken met online veiling

De eerste van de reeks online veulenveilingen van Veulenveiling Prinsjesdag kende vanavond haar ontknoping. Met een opbrengst van 29.000 euro bleek het Comme Il Faut-merrieveulen Chickey Z de topper van de veiling, waarin goede gemiddelde prijzen zijn behaald en een internationaal koperspubliek is bereikt.

Op de tien spring- en zeven dressuurveulens kon de afgelopen dagen online geboden worden en vanavond vond de ontknoping plaats door middel van een in de studio georganiseerde online veiling. Als veilingmeester lichtte Peter van der Waaij de via videobeelden gepresenteerde veulens nogmaals toe en kon er een vervolg worden gegeven aan de online biedingen, waarna het live afslaan volgde. “In de pre-auction zijn de laatste dagen al veel biedingen gedaan en we zagen vanavond in de live-veiling dat er op sommige veulens toch nog flink meer werd geboden”, blikt voorzitter Arjan van der Waaij tevreden terug. Op de website was uitgebreid beeldmateriaal en veterinaire informatie voorhanden, zodat kopers uit de gehele wereld goed voorbereid een bod konden uitbrengen.

Prestatiegenen
Bij de springveulens vormden Chickey Z (Comme Il Faut x Berlin, fokker familie Sleutels/Keystud), gefokt uit de vooraanstaande Van ’t Roosakker-stam, en Cleopatra PB Z (Cornet Obolensky x Baloubet du Rouet, fokker Peter Bastiaansen) als halfzus van de Grand Prix-hengst Carrera VDL met prijzen van €29.000 en €28.000 duidelijke uitschieters. Daarmee zetten ze de trend voort dat er veel geïnvesteerd wordt in genetisch interessante merrieveulens. “Bij de springveulens hebben we een gemiddelde prijs van 12.850 kunnen realiseren en zaten er meerdere duidelijke uitschieters naar boven bij. Er was veel internationale belangstelling voor de veulens en we hebben vanavond zaken kunnen doen met kopers uit onder meer Zwitserland, Italië, Frankrijk, Colombia en Duitsland.” Met een prijs van €19.000 was de door Coen Wijlaars gefokte Choco Blue de Melodie (Chacoon Blue x Nabab de Rêve) het duurste hengstveulen. Hij komt uit de briljante lijn van topmerrie Fragance de Chalus.

Hoger gemiddelde
In het tweede deel van de avond viel de hamer voor de dressuurveulens. Daarin leverde Peer Gynt (Jameson RS2 x Dante Weltino, fokker Nathalie Smeets) de topprijs van €22.000 op. Dit toptalent is aangekocht door Djedy en Donick Dontje van Xanthos Horses. Nog eens drie veulens kwamen uit op een prijs van minimaal €10.000 en daarmee brachten de zeven dressuurveulens gemiddeld €10.640 in het laatje. “Het was natuurlijk best een spannende avond. We zitten vroeg in het seizoen, het is een online veiling en er was een kans dat kopers zich wat terughoudend zouden opstellen. Gelukkig hebben beide selectiecommissies fantastisch werk geleverd en hebben we hier twee sterke collecties kunnen presenteren. Bij de dressuurveulens hebben we zelfs een hogere gemiddelde prijs kunnen realiseren dan in de fysieke veiling van afgelopen jaar. Daarmee kijken we met een heel tevreden gevoel terug op deze eerste online veiling. En vanaf morgen kijken we weer vooruit naar de volgende veiling, waarvan de ontknoping op 21 juli op het programma staat. Want ook daarin kunnen we zeer interessante en kwaliteitsvolle veulens presenteren”, aldus Arjan van der Waaij.

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore