Selectiecommissie

ONZE SELECTIECOMMISSIES

SELECTIECOMMISSIE SPRINGEN

fred van straaten foto bij its

Fred van Straaten, Den Ham

Fred van Straaten uit Den Ham, sinds 2006 lid van selectiecommissie van de Veulenveiling Prinsjesdag en fokker van talrijke (inter)nationale springpaarden en goedgekeurde hengsten.

– Waarom betrokken bij Veulenveiling Prinsjesdag?

“Het selecteren van de veulens is bijzonder interessant. Het motto van Prinsjesdag is dat prestatie hoog in het vaandel staat en en dat we niet stamboek gebonden zijn. Door zoveel veulens te zien worden we er zelf ook wijzer van. Je krijgt ontzettend veel informatie tijdens de zoektocht naar de betere veulens, over bepaalde merrielijnen maar ook over de verervingskracht van hengsten.”

– Eigen connectie met de fokkerij?

“In onze eigen fokkerij hanteren we dezelfde motto: prestatie is zeer belangrijk. Daarom is mijn rol als selecteur ook wel een mooie mix. Op het moment dat je aan het keuren bent, stel ik me de vraag: zou ik dit veulen zelf willen hebben of niet? De lat moet hoog liggen. Onze fokkerij stamt al uit eind jaren zestig. Het lijntje waarmee mijn vader fokte was in mijn beleving ouderwets. We hebben ontzettend veel gereisd om her en der modernere merries vandaan te halen, maar de merriestam waarmee m’n vader begon, met de Gelderse merrie Isabelle (v. Uron), bleek toch het meest succesvol. Doordat onze kinderen onze fokproducten in de sport uitbrengen, krijgen wij zeer veel waardevolle informatie over onze eigen fokkerij. Als sport ook via moederszijde verankerd is, zijn instelling, gezondheid en duurzaamheid bijna vanzelf sprekend en dat weet de klant te waarderen met betere prijzen. Fokkers die hun merriestam al generaties lang door geselecteerd hebben, beleven succes. Dit in tegenstelling tot de anderen die proberen succes te kopen, maar geen idee hebben van interieur. Wij als veiling proberen te werken aan een relatie met de inzenders en zo hun waardevolle materiaal te etaleren. Prinsjesdag is het platform voor ze!”

willem van hoof w

Willem van Hoof, Biest-Houtakker

In het Noordbrabantse Biest-Houtakker, zo’n tien kilometer ten zuidoosten van Tilburg, is er dagelijks volop bedrijvigheid op Stal van Hoof. Paardeneigenaren uit binnen- en buitenland weten de weg hier naar toe om nieuw talent aan te schaffen of hun paarden in training te zetten.

Willem van Hoof richtte de veelzijdige stal in 1999 op en runt deze samen met zijn partner Yvonne Copal en hun team. Keuringsklaar maken, zadelmak maken en paarden uitbrengen in de IBOP, Pavo Cup en sport behoren tot hun specialiteiten, met daarnaast ook fokkerij, hengstenopfok en handel.

SELECTIECOMMISSIE DRESSUUR

Schermafbeelding 2019-05-08 om 10.36.52

Peter Bleeker, Hulsen-Nijverdal (bestuurslid & selecteur)

Peter Bleeker uit Hulsen-Nijverdal is mede-oprichter van de Nationale Veulenveiling Prinsjesdag en lid van de selectiecommissie. In 2014 werd hij uitgeroepen tot Fokker van het Jaar KWPN Provincie Noord-Holland vanwege zijn hoogkwalitatieve en uitstekend presterende fokproducten in de dressuur.

– Waarom betrokken bij Veulenveiling Prinsjesdag?

“Ik ben al vanaf het allereerste begin bij Prinsjesdag betrokken. We begonnen vanuit de studieclub Noord Holland Noord met onder andere Gerrit Deen, Jos Ligthart en Piet Meinen. Na een paar jaar werd dat een aparte stichting. De veiling verhuisde naar Ermelo en kreeg een extra impuls. Mijn drijfveer is dat ik gek van de fokkerij ben. Je komt overal en ontmoet nieuwe mensen met allemaal dezelfde passie. Het boeit me nog steeds vreselijk. Daarnaast is het als een wedstrijd, je wilt alles rondom de veiling steeds een beetje beter. Je probeert de beste van Nederland, of eigenlijk heel Europa, te zijn.”

– Eigen connectie met de fokkerij?

“Ik weet nog als de dag van gisteren dat we begonnen met de Vincent-merrie Dola die op de keuring met een veulen aan de voet een tweede premie kreeg. Geen succesvolle start, maar later werd ze elite, sport, preferent en prestatie en bracht ze zes nakomelingen van Z1-dressuur tot en met Grand Prix. Tegenwoordig fok ik zo’n vijf veulens per jaar. Het is alweer ruim vijftien jaar geleden dat we ons zijn gaan specialiseren op het fokken van dressuurpaarden. Lotje Schoots bracht ze uit in de sport, zoals Dola’s dochters Reine B in de Grand Prix dressuur en Tsarina B in de Lichte Tour. Sportprestaties blijf ik zeer belangrijk vinden en kopers van dressuurveulens zouden daar best meer naar mogen kijken. Investeerders in springveulens lopen wat dat betreft voorop. Het duurste dressuurveulen is nu vaak nog het chique veulen met een zwarte of donkerbruine kleur dat zich showt met ‘hier en daar een been’. Kijk bijvoorbeeld naar de De Niro-veulens. Vaak niet de meest aparte om te zien en als driejarige ook niet. Maar er zijn er in Duitsland 800 geregistreerd, waarvan er 200 S-dressuur lopen. Kortom 25% loopt Inter I tot en met Grand Prix dressuur, dus de kans dat jouw nieuwe aankoop dezelfde kwaliteiten heeft om dit niveau te behalen is zeer hoog. Sport in de moederlijn is ook zeer belangrijk en een vereiste in ons selectieproces. Makkelijk is het niet. Er is wel heel veel aanbod, maar echt aparte veulens zijn er niet veel. De vijver is niet zo groot en iedereen zoekt naar dezelfde toppers. Het is een echte uitdaging om die bijzondere veulens voor Prinsjesdag weten vast te leggen.”

Bert-Poppelaars

Bert Poppelaars, Heusden

Bert Poppelaars uit Heusden is sinds 2008 lid van selectiecommissie en fokker van succesvolle (inter)nationale spring- en dressuurpaarden en goedgekeurde hengsten. In 2000 werd hij benoemd tot KWPN Fokker van het Jaar.

– Waarom betrokken bij Veulenveiling Prinsjesdag?

“Het doel van Veulenveiling Prinsjesdag om kwaliteitsveulens uit goede prestatiestammen te zoeken spreekt mij enorm aan en daar komt bij dat het een heel fijne club is om mee te werken. Ondertussen doe ik zelf ook heel veel informatie op. Je reist door het hele land en krijgt heel veel gegevens hoe een hengst fokt. Maar je komt ook in het buitenland, waar de filosophie nogal eens anders is en daar ga je over nadenken. Fokkerij is bijzonder interessant. Als fokker heb je wel een netwerk nodig om paarden af te zetten en daar werkt Prinsjesdag het hele jaar door hard aan. De veulens die we selecteren komen uit fantastische merrielijnen en hebben veelal een bewezen hengst als vader. Zelf ben ik een voorstander van om jonge hengsten wat meer kansen te geven, maar mensen die veulens kopen investeren liever in nafok wat op dit moment goed presteert. Een rechtstreekse Kannan of De Niro is vaak meer in trek dan de nafok van een jonge hengst.”

– Eigen connectie met de fokkerij?

“Ik heb altijd paarden gehad. Als achtjarige liep ik al achter paard en weg van m’n vader. In 1985 begon de fokkerij serieuze vormen aan te nemen en sindsdien richten we ons op het fokken van spring- en dressuurpaarden voor de topsport. We fokken nu ruim vijftien spring- en dressuurveulens per jaar, waarvan de meesten zelf opgefokt en beleerd worden. Prestatie in de merrielijn is in mijn ogen zeer belangrijk, want dit zegt ook meteen heel veel over de gezondheid en instelling. Tegenwoordig hebben we een aantal fokproducten samen met diverse gerenommeerde ruiters en handelaren met het oog op verkoop in de toekomst. Het zijn fijne samenwerkingen en de paarden krijgen bij hen alle kansen. Als ik dertig jaar geleden door de wei liep, kon ik je zeggen wat het beste veulen was maar dat is nu niet meer zo eenvoudig. Het minst chique veulen wat er tussen loopt kan het springfenomeen van de toekomst zijn. Het is de kwaliteit die telt. Voor de veiling kunnen we echter niet teveel consessies doen op type en uitstraling. De klanten van de veulenveiling zien toch ook graag een mooi veulen.”

lauw van Vliet

Lauw van Vliet, IJsselstein

Met ruim dertig jaar ervaring als hengstenhouder en opfokker is Lauw van Vliet nauw betrokken bij de fokkerij. Zijn bedrijf Stal Van Vliet in het Utrechtse IJsselstein richt zich op zowel dressuur- als springhengsten en ook de handel in jonge en sportpaarden is een belangrijke bedrijfstak. Vanaf 2019 maakt Lauw als selecteur deel uit van de selectiecommissie voor de dressuurveulens. Komend seizoen gaat Lauw samen met Bert Poppelaars op pad om wederom een topcollectie dressuurveulens samen te stellen.

“Ik werd benaderd door voorzitter Arjan van der Waaij, die vroeg of het iets voor mij kon zijn. Ieder jaar zie ik natuurlijk heel veel veulens en net als Veulenveiling Prinsjesdag ben ik er van overtuigd dat het alleen om de allerbeste gaat. Dan maakt het mij niet uit wie de fokker is, of van welke hengst het veulen afstamt. En hoewel ik hengstenhouder ben zal ik absoluut met een onafhankelijke blik gaan selecteren en ik kijk er naar uit om samen met Bert op pad te gaan”, vertelt Lauw enthousiast. “Het is een mooie uitdaging om mee te werken aan het selecteren van de veulens voor één van de beste veilingen van Nederland. Veulenveiling Prinsjesdag heeft een uitstekende reputatie en ik zal me er voor 200 procent voor inzetten om hier mijn bijdrage aan te leveren. De lat ligt hoog en daar hou ik wel van!”