Selectiecommissie

ONZE SELECTIECOMMISSIES

SELECTIECOMMISSIE SPRINGEN

fred van straaten foto bij its

Fred van Straaten, Den Ham

Fred van Straaten uit Den Ham, sinds 2006 lid van selectiecommissie van de Veulenveiling Prinsjesdag en fokker van talrijke (inter)nationale springpaarden en goedgekeurde hengsten.

– Waarom betrokken bij Veulenveiling Prinsjesdag?

“Het selecteren van de veulens is bijzonder interessant. Het motto van Prinsjesdag is dat prestatie hoog in het vaandel staat en en dat we niet stamboek gebonden zijn. Door zoveel veulens te zien worden we er zelf ook wijzer van. Je krijgt ontzettend veel informatie tijdens de zoektocht naar de betere veulens, over bepaalde merrielijnen maar ook over de verervingskracht van hengsten.”

– Eigen connectie met de fokkerij?

“In onze eigen fokkerij hanteren we dezelfde motto: prestatie is zeer belangrijk. Daarom is mijn rol als selecteur ook wel een mooie mix. Op het moment dat je aan het keuren bent, stel ik me de vraag: zou ik dit veulen zelf willen hebben of niet? De lat moet hoog liggen. Onze fokkerij stamt al uit eind jaren zestig. Het lijntje waarmee mijn vader fokte was in mijn beleving ouderwets. We hebben ontzettend veel gereisd om her en der modernere merries vandaan te halen, maar de merriestam waarmee m’n vader begon, met de Gelderse merrie Isabelle (v. Uron), bleek toch het meest succesvol. Doordat onze kinderen onze fokproducten in de sport uitbrengen, krijgen wij zeer veel waardevolle informatie over onze eigen fokkerij. Als sport ook via moederszijde verankerd is, zijn instelling, gezondheid en duurzaamheid bijna vanzelf sprekend en dat weet de klant te waarderen met betere prijzen. Fokkers die hun merriestam al generaties lang door geselecteerd hebben, beleven succes. Dit in tegenstelling tot de anderen die proberen succes te kopen, maar geen idee hebben van interieur. Wij als veiling proberen te werken aan een relatie met de inzenders en zo hun waardevolle materiaal te etaleren. Prinsjesdag is het platform voor ze!”

willem van hoof w

Willem van Hoof, Biest-Houtakker

In het Noordbrabantse Biest-Houtakker, zo’n tien kilometer ten zuidoosten van Tilburg, is er dagelijks volop bedrijvigheid op Stal van Hoof. Paardeneigenaren uit binnen- en buitenland weten de weg hier naar toe om nieuw talent aan te schaffen of hun paarden in training te zetten.

Willem van Hoof richtte de veelzijdige stal in 1999 op en runt deze samen met zijn partner Yvonne Copal en hun team. Keuringsklaar maken, zadelmak maken en paarden uitbrengen in de IBOP, Pavo Cup en sport behoren tot hun specialiteiten, met daarnaast ook fokkerij, hengstenopfok en handel.

SELECTIECOMMISSIE DRESSUUR

lauw van Vliet

Lauw van Vliet, IJsselstein

Met ruim dertig jaar ervaring als hengstenhouder en opfokker is Lauw van Vliet nauw betrokken bij de fokkerij. Zijn bedrijf Stal Van Vliet in het Utrechtse IJsselstein richt zich op zowel dressuur- als springhengsten en ook de handel in jonge en sportpaarden is een belangrijke bedrijfstak. Vanaf 2019 maakt Lauw als selecteur deel uit van de selectiecommissie voor de dressuurveulens. Komend seizoen gaat Lauw samen met Jacques Verkerk op pad om wederom een topcollectie dressuurveulens samen te stellen.

“Ik werd benaderd door voorzitter Arjan van der Waaij, die vroeg of het iets voor mij kon zijn. Ieder jaar zie ik natuurlijk heel veel veulens en net als Veulenveiling Prinsjesdag ben ik er van overtuigd dat het alleen om de allerbeste gaat. Dan maakt het mij niet uit wie de fokker is, of van welke hengst het veulen afstamt. En hoewel ik hengstenhouder ben zal ik absoluut met een onafhankelijke blik gaan selecteren en ik kijk er naar uit om samen met Jacques op pad te gaan”, vertelt Lauw enthousiast. “Het is een mooie uitdaging om mee te werken aan het selecteren van de veulens voor één van de beste veilingen van Nederland. Veulenveiling Prinsjesdag heeft een uitstekende reputatie en ik zal me er voor 200 procent voor inzetten om hier mijn bijdrage aan te leveren. De lat ligt hoog en daar hou ik wel van!”

Jacques Verkerk

Jacques Verkerk, Terwolde

Jacques Verkerk uit het Gelderse Terwolde is sinds 2020 lid van de selectiecommissie voor de dressuurveulens en is daarmee een waardige opvolger van Bert Poppelaars. Jacques heeft meer dan 15 jaar ervaring met het selecteren van veulens en volgt alle ontwikkelingen op gebied van sport en fokkerij nauwlettend.

“Ik kijk met veel verwachting naar het komende seizoen. Samen met Lauw van Vliet zal ik een gevarieerde, interessante collectie dressuurveulens samenstellen. Het accent ligt daarbij op bewegingskwaliteit en veulens met correcte, aansprekende modellen. Sportaanleg is daarbij het sleutelwoord. Merrieveulens moeten in principe predicaatwaardig en potentiële hengstenmoeders zijn. Daarbij is de afstamming natuurlijk ook een belangrijk criterium.” Veulenveiling Prinsjesdag is één van de toonaangevende veilingen in Europa, beaamt Verkerk. “Zeker voor wat betreft de springveulens weten klanten vanuit de hele wereld de veiling te vinden. Er vindt onder de veulenveilingen in ons land een kleine verschuiving plaats. Ik denk dat we met een interessante en sterke collectie onze positie in Europa voor de dressuur kunnen versterken.”

Met de komst van Jacques Verkerk heeft Veulenveiling Prinsjesdag een zeer ervaren en bekwame selecteur kunnen verwelkomen. “Ik volg de fokkerij en de sport heel intensief. De afgelopen jaren heb ik door het hele land jonge dressuurpaarden beoordeeld op hun aanleg in competities en wedstrijden. Als journalist en sportverslaggever voor de KNHS schrijf ik regelmatig over dressuurwedstrijden en schrijf voor onder andere Hoefslag verhalen over de fokkerij. Zelf heb ik twee jonge merries van Eldorado van de Zeshoek en Quabri de l’Isle, waarmee ik wellicht volgend jaar ga fokken.”