Veulenveiling Prinsjesdag onthult briljante veulencollectie voor September-veiling

22 dressuurveulens en 37 springveulens komen op dinsdag 15 september onder de veilinghamer van Koen Olaerts op Veulenveiling Prinsjesdag. Hoewel erop deze zorgvuldig geselecteerde veulens ook online geboden kan worden, is Veulenveiling Prinsjesdag tevens voornemens om op 15 september een live veiling te houden op het KNHS Centrum in Ermelo. “We houden de huidige ontwikkelingen rondom de corona-maatregelen zeer nauwlettend in de gaten en stemmen hier onze veiling op af”, licht voorzitter Arjan van der Waaij toe.

Zowel de dressuur- als de springcollectie bestaat uit veulens die voldoen aan de strenge selectiecriteria van Veulenveiling Prinsjesdag, keer op keer onder het motto van ‘De Kracht van Prestatie’. “We zijn erg verheugd dat we na twee online veilingen dit seizoen voor Veulenveiling Prinsjesdag met een live veiling kunnen afsluiten”, vertelt Arjan van der Waaij. “Binnenkort maken we de details over de verdere invulling bekend en kunnen bezoekers en VIP-gasten zich aanmelden om de veiling bij te wonen.”

Dressuurcollectie met verschillende uitschieters
Met de ijzersterke groep 22 dressuurveulens hoopt Veulenveiling Prinsjesdag het verschil te kunnen gaan maken. “Wij denken dat onze collectie ver bovengemiddeld is met een paar aparte uitschieters”, vertelt Lauw van Vliet, die samen met Jacques Verkerk de dressuurselectie voor zijn rekening neemt. “Er zitten meerdere veulens bij die naast uitstekende modellen en bewegingen ook uit zeer succesvolle stammen komen. Daarbij zijn er verschillende hengstveulens hoogst interessant voor de hengstenkeuring over een paar jaar. Op de foto/videodagen lieten de dressuurveulens zich uitstekend zien, dus ik denk dat de video’s voor zich spreken”, licht Lauw van Vliet toe.

Talent voor sport én fokkerij
Met vijftien veelbelovende hengstveulens heeft de dressuurcollectie veel potentie met het oog op de hengstenopfok. De collectie bestaat bijvoorbeeld uit interessante zonen van Grand Prix-hengsten als Glock’s Toto Jr, For Romance I, Totilas en Painted Black, maar ook veelbelovende hengsten als Jameson RS2 en Just Wimphof zijn goed vertegenwoordigd. “Een opvallende zoon van Just Wimphof is bijvoorbeeld Power of Dreams – gefokt uit een moeder van Johnson. Ook de Totilas-zoon Patron du Coeur, uit een merrie van Stedinger, is een veulen met enorm veel potentie. Dit hengstveulen was op de foto/video-dag pas enkele weken oud, maar is wel een heel bijzonder exemplaar”, vertelt Lauw van Vliet.
Ook de groep van zeven merrieveulens bestaat uit toptalenten voor zowel de sport als de fokkerij. “Neem bijvoorbeeld het Daily Diamond-veulen Princess Lady Texel, die kan zomaar haar uitstekend geveilde stalgenoten achterna”, refereert Van Vliet aan de keer op keer populaire fokproducten van Wim van der Linde uit De Cocksdorp, Texel. Ook interessante dochters van Desperado N.O.P, Ebony, In Style, Glock’s Toto Jr, Totilas en Just Wimphof prijken in de veilingcollectie.

Beste van Europese bodem bij springcollectie
’s Werelds beste moederlijnen zijn vertegenwoordigd in de collectie van 37 springveulens, samengesteld door Fred van Straaten en Willem van Hoof. Denk bijvoorbeeld aan veulens uit de lijn van Usha van ’t Roosakker, de stam van Qerly Chin, de Van ’t Merelsnest-moederlijn of de stam van Glock’s London en Ta Belle van Sombeke. Maar ook Nederlandse topmoederlijnen komen in de springcollectie naar voren, zoals de Lottie-stam, de lijn van Larthago en de moederlijnen van bijvoorbeeld Gancia de Muze en Zinius. “We denken voor deze september-editie een uitstekende groep springveulens te hebben geselecteerd”, vertelt Willem van Hoof namens de selectiecommissie. “Op papier springen er meerdere veulens bovenuit, maar ook qua kwaliteit veulens denk ik dat we echt een sterke collectie hebben. Veulens met goede modellen en fantastische galoppades – zowel bij de merrie- als de hengstveulens.”

Zoon van olympische merrie Gibrouille du Lys
De springcollectie bestaat onder meer uit een groep merrieveulens die ook in de fokkerij het verschil kunnen gaan maken. Denk aan de Chacfly PS-dochter Chardonnay van Kattenheye Z – een kleindochter van CSI5*-merrie Sea Coast Ferly, of aan Ulise van ’t Merelsnest – een dochter van Kasanova de la Pomme rechtstreeks uit de lijn van Sapphire en VDL Glasgow van ’t Mereslnest. Ook Kato van het Gebergte – gefokt uit de zus van Valentina van ’t Heike – en El Passo Z – El Barone 111-dochter uit topmerrie Capitola Z – zijn enkele van de vele voorbeelden van excellente merrieveulens uit de Prinsjesdag-springcollectie.
Daarnaast zijn er verschillende hengstveulens die zowel voor de sport als voor latere hengstenkeuringen extra veel mogelijkheden hebben. Wat te denken van Harley Optimus Z – de driekwart broer van Global Champions Tour-winnaar Harley van de Bisschop – of Chic Philyra V.V. Z – een zoon van Cornet Obolensky uit de olympische merrie Gibrouille du Lys.

Al met al is de september-collectie van Veulenveiling Prinsjesdag zeer de moeite waard om nader te bestuderen en vanaf heden staat de volledige collectie online op www.prinsjesdag.eu.
Voor meer informatie over Veulenveiling Prinsjesdag, neem dan geheel vrijblijvend contact op via info@prinsjesdag.eu en voor specifieke vragen over de geselecteerde veulens staat ook de voltallige selectiecommissie u graag te woord. Voor dressuur: Jacques Verkerk (+316 55140470) en Lauw van Vliet (+316 22516452); voor springen: Fred van Straaten (+316 53371860) en Willem van Hoof (+316 20640895).

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore