Ieder jaar de lat een beetje hoger

Dankzij haar trouwe fokkers en kopers is Veulenveiling Prinsjesdag internationaal uitgegroeid tot een begrip. Onder het motto ‘De kracht van prestatie’ komt ieder jaar een exclusief gezelschap van kwaliteitsvolle veulens met uitstekende sportgenen onder de hamer in Ermelo, en sinds afgelopen jaar ook in Ommen. Voor de komende edities staan de selectiecommissies weer te popelen om topcollecties samen te stellen.

Zeker bij de springveulens vormt de afstamming een cruciale rol. “Keer op keer wordt bewezen dat van een springpaard, een springpaard komt”, begint Fred van Straaten als lid van de selectiecommissie voor de springveulens. “Daarom zijn we op zoek naar veulens met een interessante bloedsopbouw. We zien graag drie of vier springhengsten op rij die zichzelf hebben bewezen in de sport of fokkerij, en ook bij de moeder, grootmoeder en overgrootmoeder zien we graag eigen sportprestaties of een duidelijk geleverde bijdrage aan de fokkerij. Natuurlijk wel gezien in de context van de leeftijd, want van een jonge merrie kan nog weinig verwacht worden. Onze ervaring leert dat kopers graag investeren in genetisch waardevolle veulens, omdat een sterke afkomst meer zekerheid geeft voor de toekomst.”

Jumping De Driehoek

Net als vorig jaar wordt er een extra veiling georganiseerd op het prachtige CSI3* Jumping De Driehoek in Stegeren-Ommen. Op zaterdagavond 3 augustus komen zo’n tien exclusieve springveulens onder de hamer op het terrein van Familie Schuttert. “Op deze manier komen sport en fokkerij op een prachtige manier samen. We zoeken voor deze veiling hele complete veulens die wat vroeger in het seizoen geboren mogen zijn. Het is wederom de bedoeling om hier veulens te veilen die zowel qua pedigree, model als galop rondom kunnen overtuigen”, aldus Van Straaten, die samen met Willem van Hoof springveulens selecteert.

Bewegingstalenten

Selectiecommissielid Bert Poppelaars heeft in de loop der jaren een neusje voor kwaliteitsvolle dressuurveulens ontwikkeld en heeft voor komend seizoen weer goede hoop samen met collega-selecteur Lauw van Vliet. “We proberen ieder jaar de lat weer wat hoger te leggen voor Veulenveiling Prinsjesdag. Ook bij de dressuurveulens wordt de afstamming steeds belangrijker. We hebben gezien dat interessant gefokte merrieveulens uit goede stammen mooie prijzen opleveren en dat is niet voor niets. Wel staat de bewegingsvorm voorop bij dressuurveulens. We zijn op zoek naar aansprekende, grootramige dressuurveulens met drie goede basisgangen en daarin veel souplesse. Aan dat soort veulens biedt Veulenveiling Prinsjesdag een uitstekende etalage!”

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore