Veulenveiling Prinsjesdag breekt online markt open met biedsysteem

Op 11 en 12 september aanstaande kunnen klanten van Veulenveiling Prinsjesdag meebieden via internet. “Niets nieuws onder de zon” zullen sommigen denken. Maar zij hebben het mis. Het systeem waarmee geboden kan worden werkt zonder enige vertraging, en dat is een unicum in de wereld van online veilingen.

De technologie is door it-bedrijf WeAuction ontwikkeld voor de vastgoedmarkt, waar het online bieden bij zaalveilingen inmiddels behoorlijk is ingeburgerd. Directeur Paul Rijk vertelt; “Wij zijn er van overtuigd dat je voor een succesvol online veilingsysteem de beleving vanuit de zaal over moet brengen op de online gebruikers. Wij doen dit door het geluid van de veilingmeester leidend te maken. Vertraging op de lijn was altijd het probleem als men online en real-time veilen wilde combineren. De beelden van de live-stream lopen namelijk altijd een paar seconden achter op wat er op dat moment in de zaal gebeurd. Met ons systeem is die vertraging zo goed als niet aanwezig. Zo hebben klanten online echt even veel kans als mensen in de zaal.”

Automatisch bieden (ook wel Robot bieden) is met het systeem niet mogelijk. Rijk; “Nee, dat is heel bewust. Bieders beslissen aan de hand van de live beelden of ze willen bieden. Ze kunnen net als mensen in de zaal anticiperen op wat ze zien en horen. Wanneer er online een bod wordt geplaatst kan de zaal direct op het scherm zien van wie het komt.” Zo ontstaat er een strijd tussen bieders via internet en de zaal.

Enorm trackrecord
Met meer dan 10.000 verkochte objecten met een totaalwaarde van meer dat 1,3 miljard is het bedrijf geen nieuwkomer meer. Bij de veilingen van het bedrijf wordt
inmiddels gemiddeld 39% van de items verkocht aan online bieders. “We zijn in 2008 begonnen met vastgoedveilingen, maar we hebben inmiddels een aantal buitenlandse veulen- en paardenveilingen zeer succesvol afgerond. Wij streven ernaar het snelste en meest betrouwbare biedsysteem ter wereld aan te bieden.
Als je besluit niet naar de zaal te komen, moet je er op kunnen vertrouwen dat het biedsysteem werkt, zodat je niets mist. Ik voorspel dat de combinatie van on- en offline veilen de toekomst is.”

Vanuit de vastgoedwereld
Veulenveiling Prinsjesdagvoorzitter Arjan van der Waaij; “De tijd verandert en onze veiling heeft het streven innovatief te blijven. Dit systeem is erg eenvoudig in gebruik. Het is overzichtelijk en transparant. Alle informatie die we van kopers nodig hebben wordt geregistreerd en verschillende bieders kunnen makkelijk tegelijk op een veulen bieden.”

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van Veulenveiling Prinsjesdag. Wanneer zij zijn geaccordeerd door de organisatie kunnen zij inloggen via de site. Het systeem werkt op elke telefoon, tablet of PC met een goede internetverbinding. Op beide veilingdagen is er een helpdesk aanwezig om vragen over het systeem te beantwoorden.

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore