Prinsjesdag veulenveiling verplettert alle records

[PERSBERICHT] Op de Nationale Veulenveiling Prinsjesdag is opnieuw gebleken dat veulens met een hoge verwachtingswaarde vanwege hun excellente pedigrees enorm in de belangstelling staan. De veiling brak alle records en gaat als de meest succesvolle veulenveiling van Nederland de boeken in. De gemiddelde prijs van de dressuurveulens lag op 11.000 euro, de doorsnee prijs van de springveulens kwam uit op 14.530 euro en in totaal zijn er 89 verkocht voor 1.155.500 euro.

De prijstopper met 42.000 euro is Pharao van de Bisschop (Quickly de Kreisker x Heartbreaker), die aangekocht werd door Anna Gkouskova, de sponsor van de Griekse Grand Prix-ruiter André Sakakini. En dat terwijl ze eigenlijk voor twee andere veulens naar Ermelo kwam. Pharao is een zeer interessante voshengst uit Indra van den Bisschop, de volle zus van Dulf en Holland van den Bisschop en het Grand Prix-springpaard Audi’s Estina.

Gkouskova investeerde in vijf zeer populaire veulens, die samen 160.000 euro kostten.  Sakakini deed de biedingen. “Ik sta zelf liever op de achtergrond. Eigenlijk kwamen we voor Chupa Chup en Caesar, maar ik kreeg ook een zeer goed gevoel bij de andere drie”, vertelt de Russische interieurdesigner die zelf tot en met 1.50m niveau springt en eigenaresse was van Ludger Beerbaum’s toppaard Chiara. De veulens zullen in het Duitse Niedersachsen opgroeien, waar Gkouskova de accommodatie van springruiter Herman Heinrich-Engemann kocht en binnenkort na vier jaar restauratiewerk zal openen.

De beeldschone Chupa Chup (Casall x Cassini) van fokker WW Stables uit Meijel en Caesar (Cornet Obolensky x Kannan) van fokkers B. Vink en M.P. Helsloot uit IJsselstein brachten allebei 28.000 euro op. Voor 30.000 euro kocht Anna Gkouskova het hengstveulen Poseidon van de Molendreef (Comme Il Faut x Casco) van fokkers A.C. Roegiers in Evergem (B.) en voor C-We did it Z (Cumano x Animo) van fokker Kees Klaver had ze 32.000 euro over.

Fokker Martien van de Bruggen kreeg 40.000 euro voor Kalista (F One USA x Carthago Z), die over de telefoon aangekocht werd door Kim Kristensen. Deze Deense ruiter is al eigenaar van Kalista’s bij Studbook Zangersheide goedgekeurde halfbroer Dimitri Z (v. Diarado) en wilde met alle geweld dit merrieveulen in handen hebben. Kalista komt uit de fantastisch fokkende internationale springmerrie Larthago, die ook bekend staat als moeder van de Grand Prix-springhengsten Harley VDL en Cevin Z.

Voor 30.000 euro werd Pomeline van de Bisschop (Denzel van ‘t Meulenhof x Tornado) afgeslagen en voor 24.000 euro Korinchidee DN (Etoulon VDL x Chin Chin). Twee veulens brachten 22.000 euro op, waarvan Klarimo (Clarimo x Heartbreaker) naar Paul Schockemöhle gaat en Pavalensky van de Dreef (Cornet Obolensky x Lord Z) naar de Spaanse topruiter Sergio Alvarez Moya. De voor 18.000 euro afgeslagen merrie Levita (Levisto Z x Baloubet du Rouet) is nu in het bezit van mevrouw Keppel uit St.Anna Paulowna.

Kayne voor 38.000 euro
Bij de dressuurveulens was Kayne (v. Governor) met 38.000 euro het duurst verkochte veulen. Nieuwe eigenaren zijn Gerard Korbeld, de eigenaar van Governor, en dressuuramazone Adelinde Cornelissen die de hengst in training heeft.

Korbeld prijst zich gelukkig met het fantastisch bewegende hengstveulen uit de ZZ-licht dressuurmerrie Adorijke (Rousseau x Krack C) van L. Bennink uit Zevenhuizen. “Ik ben specifiek voor dit veulen gekomen”, vertelt hij. “Als eigenaar van Governor wil ik natuurlijk heel graag een apart veulen van hem kopen en m’n oog was op deze gevallen. Een veulen moet me direct aanspreken en dat deed deze. Van tevoren ben ik bij de fokker wezen kijken. Het is prettig om ze dan in alle rust te zien, al moet ik zeggen dat deze zich vandaag ook weer fantastisch liet zien.”

Adelinde Cornelissen kan niet wachten om Kayne straks onder het zadel te hebben. Ze is zeer enthousiast over Governor, de zoon van Totilas uit de volle zus van haar topper Jerich Parzival. “We deden misschien niet in de top mee in de Pavo Cup, ik denk dat het er een is voor het allerhoogste werk”, is ze enthousiast.

Het op een na duurste veulen met 30.000 euro was Kanjer DDH (Glamourdale x De Niro, fokker Dekstation De Havikerwaard), aangekocht door Saskia Lemmens uit Bergharen. Met 28.000 euro behoorde Kagan ter Selle (El Capone x Ferro, fokker N. Gunter uit Peer) tot de topdrie duurst verkochte dressuurveulens en hij vertrekt naar Stal Het Haarbosch van Louis Röst. King of Power SQBS (Fellini x Uphill, fokker H.MC.H. Spierings uit Evertsoord) is door Nico Witte en Tim Collins aangekocht voor 24.000 euro.

‘Niet normaal’
Chris van Dam namens organisatiebureau EQ International noemt de omzet van de veiling ‘niet normaal’. “Als we een gemiddelde prijs van 10.000 waren we al tevreden, 11.000 zou heel goed zijn en alles erboven is niet normaal. Het is een beloning voor iedereen die hier zo hard voor gewerkt hebben, al komt dit succes niet uit de lucht vallen. We hebben het hele jaar rond zitten jagen op het beste veulenmateriaal en we hebben door de jaren heen het vertrouwen gekregen van de allerbeste fokkers die dag en nacht met hun fokkerij bezig zijn en durven te investeren in de beste hengsten van de wereld. Als die veulens dan voor zesduizend euro verkocht zouden worden, had het voor alle partijen ook niet uitgekund. Het is ontzettend gaaf dat de visie van onze veiling werkt. De Kracht van Prestatie. Daar komen de kopers op af en daar willen ze voor betalen.”

DVB Foundation
De DVB Foundation mocht zich verheugen op een cheque van 6.200 euro die ten goede komt aan ruiters met een handicap. Nadat Lance Nekeman 2.400 euro overhad voor een sen magnum fles champagne, bood Gerrit Deen, mede-oprichter van de veulenveiling, een curly miniveulentje voor 1.600 euro om hem even later opnieuw in de veiling te doen voor het goede doel. Vervolgens kocht Siem Kat het paardje voor 2.200 euro.

www.prinsjesdag.eu, auteur Wendy Scholten

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore