Kerstnieuwsbrief


Edi
nburgh 

Ons prachtige kerstmodel in deze nieuwsbrief is niemand minder dan de KWPN goedgekeurde en inmiddels op 1.60 niveau springende Edinburgh (Vleut x Darco). Een referentie waar we trots op zijn!

Deze hengst werd gefokt door de heren Lindeboom en Meijer uit Dalfsen uit de stam waar ze al zoveel successen mee behaalden. Zo is oma Firstlady tevens de oma van Tyson (Numero Uno x Voltaire) waar Leon Thijssen vele successen mee behaalde. “Edinburgh is niet ver bij mij vandaan geboren en we waren wel kien op die stam aangezien er veel goede sportpaarden uit komen. Edinburgh viel op met een enorme galoppade, heel explosief. In combinatie met zo’n familie konden we die niet laten staan. Al kon je misschien zeggen dat hij iets meer ontwikkeling had kunnen hebben,” aldus selecteur Fred van Straaten.

Op de veiling was het Jos Althuyzen die de hengst mee naar huis nam. Jos: “Tijdens de veiling was er een zogenoemd syndicaat dat interesse had in het veulen. Zij hadden met elkaar bepaald niet verder te gaan dan € 25.000. Ik bood die € 25.000 en aangezien zij geen tijd hadden om onderling te overleggen de prijs te verhogen, kwam hij in mijn handen.”

De bruine hengst groeide voorspoedig op en na goedkeuring bij het KWPN werden Jos en Trudi Houwen (waar hij nog steeds ter dekking staat) mede-eigenaar. Hun zoon Kristian Houwen werd vervolgens bijzonder succesvol met Edinburgh. Zo wonnen zij tweemaal de hengstencompetitie en behaalden meerdere overwinningen in de internationale Youngster Tour. Later eindigde Edinburgh met Kristian op een prachtige 5e plaats tijdens de Sires of the World competitie in Lanaken. Sinds eind 2019 is de talentvolle hengst te zien onder het zadel van Maikel van der Vleuten en lijken ze een beloftevolle combinatie voor de toekomst!

We willen Maikel en zijn vriendin Rachelle hartelijk danken voor deze Kerst shoot!

Jos en Trudi Houwen / Edinburgh


Op naar een mooi 2021

Het jaar 2020 zal waarschijnlijk eenieder bij blijven. Een onheilspellend virus dook op in het verre oosten en waar we aanvankelijk dachten gespaard te worden, bleek dat in maart een illusie. Het land ging op slot vanwege Covid-19. Ook voor de paardenwereld had dit grote gevolgen en Indoor Brabant was één van de eerste evenementen die dit aan den lijve moest ondervinden.

Ondanks een aanzienlijke lijst nadelen, bleek er voor fokkers een klein voordeel aan te kleven… Tophengsten waren dit seizoen vers beschikbaar. Daarnaast werden merries voor de fokkerij ingezet die in het gangbare leven op hoog niveau in de sport actief zijn. Wij, als liefhebbers van de fokkerij, hebben om deze reden grote verwachtingen van de jaargang 2021. Daar zouden toch bijzondere exemplaren tussen moeten zitten?

Voor ons was het onzeker of de veiling in september doorgang kon vinden. Gegeven de omstandigheden wilden we onze klanten (fokkers en kopers) een platform blijven bieden. Vandaar dat we met goed gevolg twee online veilingen konden organiseren. Wat hadden we geluk dat we hierna toch nog een echte live veiling konden houden! Het was een prachtige, warme dag met uitstekende resultaten. Wat er in 2021 mogelijk is, is natuurlijk nog afwachten.

In 2021 zal Cas van der Oord samen met Lauw van Vliet deel uitmaken van de selectiecommissie dressuur. Daar zijn wij erg blij mee en zien deze samenwerking met vertrouwen tegemoet! Aan de andere kant betekent het dat we afscheid nemen van Jacques Verkerk. We zijn hem erg dankbaar voor het afgelopen jaar waarin hij zijn taak met veel inzet en passie vervuld heeft.

In dit bijzondere jaar zijn we onze fokkers en kopers dankbaar voor hun vertrouwen. We gaan in 2021 verder op de door ons gekozen route waarop we vernieuwend willen blijven, alleen het beste van het beste selecteren en de kracht van prestatie als uitgangspunt houden.

Namens de gehele organisatie en bestuur van Veulenveiling Prinsjesdag wens ik u een gezond 2021 met hopelijk veel fokkerij succes!

Arjan van der Waaij
Voorzitter Veulenveiling Prinsjesdag


Onze referenties in 2020

Het aantal wedstrijden in 2020 was aanzienlijk minder dan 2019, vanwege het Covid-19 virus. Denk alleen al aan prachtige evenementen als Indoor Brabant, CSI Twente en Military Boekelo in ons eigen land. Toch behaalden 59 van door Veulenveiling Prinsjesdag geveilde paarden een resultaat in 2020, uiteenlopend van jonge paarden competities tot resultaten op 5 sterren niveau.

Eén van de jongste paarden in de lijst is de zesjarige Napoli PP Z (Numero Uno x Ahorn Z). Deze merrie behaalde met Dennis van den Brink verschillende mooie resultaten in jonge paardenrubrieken. De oudste in de lijst werd geveild in 2000 en is dus inmiddels al 20 jaar! Deze MT Athos (Akribori x Donnerschlag) liep dit jaar nog succesvol GP dressuur proeven met zijn Amerikaanse amazone Barbara Wendy Denton.

Door het uitstellen van de Olympische Spelen zijn er een aantal combinaties die hun goede vorm wat langer vol moeten houden. Eén daarvan is First Apple (Vivaldi x T.C.N. Partout) met Sarah Lockman. Zij wonnen dit jaar o.a. een Grand Prix in Wellington en lijken hard op weg naar een teamplaats voor Tokyo 2021. Voor wie het zo maar eens gunstig kan uitpakken dat de Olympische Spelen een jaartje later zijn, is Gaesbekers Glamour Girl (Zirocco Blue x Caletto I). Deze indrukwekkende merrie laat met Henrik von Eckermann zien dat haar lat zeker niet bij 1.50 ligt en liet dit jaar meerdere goede klasseringen zien. Een combinatie om in de gaten te houden! Een andere kandidaat voor de Olympische Spelen is Feeling Luckey (Bustique x Krunch de Breve, in mede- eigendom van Bert van Kooten) met Karim el Zoghby. De Vos heeft al de bijnaam Tokyo, hopelijk brengt ze dat geluk!

Het zijn niet alleen de sportpaarden die reclame maken voor onze veiling. Tijdens de tweede en derde bezichtiging van de KWPN hengstenkeuring in Den Bosch was er namelijk één hengst die niet onbesproken bleef: Defender Z (Dominator Z x Padinus). De prachtige zwarte hengst stal menig hart met zijn optreden en dekte (zeker voor een jonge hengst) een aanzienlijk aantal merries dit jaar. We zijn er trots op dat onze selecteurs Defender als veulen selecteerden, des te meer omdat zijn vader Dominator Z destijds nog niet zo bekend was.

2020 had zomaar het jaar van Jameson RS2 (Blue Horse Zack x Negro) kunnen worden. Deze indrukwekkende, goedgekeurde hengst werd geselecteerd met zijn amazone Marieke van der Putten voor het WK jonge dressuurpaarden. Het zou de tweede keer zijn dat ze ons land vertegenwoordigden op dit evenement. Helaas werd het WK, zoals zoveel evenementen, gecanceld vanwege de Covid-19 maatregelen.


 

Copyright Veulenveiling Prinsjesdag Website door Newmore