Bestuur

BESTUUR VEULENVEILING PRINSJESDAG

Arjan van der waaij

Arjan van der Waaij, Eemnes (voorzitter)

Arjan van der Waaij heeft sinds 2014 het voorzitterschap van Veulenveiling Prinsjesdag overgenomen van Herman Verhagen. In het dagelijks leven runt Arjan van der Waaij zijn bedrijf Van der Waaij Makelaars & Rentmeesters en samen met zijn vrouw José en zonen Peter en Jasper het paardenbedrijf Waaij Stud in het Utrechtse Eemnes.

“Met Veulenveiling Prinsjesdag proberen we de verkopers een zo goed mogelijk platform te bieden om hun kwaliteitsvolle producten af te zetten en bieden we kopers de mogelijkheid om al in een vroeg stadium de hand te kunnen leggen op exclusief materiaal”, vertelt Arjan van der Waaij. “Mijn persoonlijke drive hierin is dat Prinsjesdag hiermee de fokkerij vooruit kan helpen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. De fokkerij kent immers geen landgrenzen”, vindt Van der Waaij. “Fokkers krijgen niet alleen de beste afzet voor hun producten, maar hebben ook de mogelijkheid hun fokkerij te verbreden door interessant genetisch materiaal aan te schaffen. Sportgeoriënteerde kopers, handelaren en/of hengstenhouders krijgen op hun beurt de kans om exclusieve producten uit bewezen stammen aan te schaffen. Dit heeft al tot vele succesverhalen geleid.”

Naast zijn dagelijkse werkzaamheden binnen Van der Waaij Makelaars & Rentmeesters, is Arjan van der Waaij actief en fanatiek fokker van springpaarden op Waaij Stud. “Mijn affiniteit ligt vooral bij de springsport, maar ik kan ook genieten van een extra dressuurpaard. De grootste voldoening haal ik uit eigen gefokte paarden die goed presteren op hoog niveau in de sport. Van het fokken van paarden en zien hoe deze zich ontwikkelen kan ik echt genieten!”

Jaarlijks worden op Waaij Stud tussen de tien en vijftien springveulens geboren, waarvan enkelen als veulen via veulenveilingen of onderhandse verkoop worden verkocht. Andere veulens worden gehouden voor de opfok. Een groot deel van de eigen fokproducten wordt op Waaij Stud getraind en in de sport uitgebracht. Succesvolle fokproducten zijn onder meer Davidson (Harley x Chin Chin), die in 2015 onder James Billington de Isah Cup voor zevenjarige springpaarden won en op het Wereldkampioenschap in Lanaken vierde werd. Inmiddels wordt Davidson uitgebracht door de Amerikaanse topamazone Callan Solem. Ook de KWPN-aangewezen en AES-goedgekeurde hengst Hero Blue (Douglas x Indoctro), de KWPN-aangewezen Interessant (Zirocco Blue x Chin Chin) en de internationale springpaarden Zippo CG (Hold Up Premier x Quinar), Winner Star (Indoctro x Quick Star) en Finola (Cardento x Quick Star) zijn enkele voorbeelden van succesvolle fokproducten.

Willem Dekker

Willem Dekker, Benningbroek (secretaris)

Willem Dekker nam in 2008 zitting in het NVP-bestuur en vervult sinds 2014 de rol als secretaris. “Ik zorg voor het plannen van de bijna maandelijkse vergaderingen en ga vrijwel altijd mee naar de selectiedagen. Kortom, ik ben heel veel tijd met de veulenveiling bezig. Als je je ergens voor inzet, moet je dat voor 100% doen. Ik ben zelf fokker, dus geïnteresseerd in de fokkerij, maar ik vind het ook mooi om met een groep mensen een veiling neer te zetten die staat als een huis. “

Willem Dekker raakt gecharmeerd van een mooi veulen, maar dat maakt het plaatje nog niet compleet in zijn ogen. “Een veulen moet ook interessant gefokt zijn, dus uit een lijn waar al meer sportpaarden uit komen. Dat is de Kracht van Prestatie, het motto van onze veulenveiling. Al zeer ruim voor de veiling bieden fokkers hun veulens al aan en kunnen we op basis van afstamming al een selectie maken. Mede door middel van onze selectiedagen proberen we als veulenveiling ook een voorlichtende en sturende rol in de fokkerij te vervullen. Het resultaat is dat de fokkers precies weten waar wij naar op zoek zijn en vooraf al een inschatting kunnen maken of het de moeite waard is om naar onze selectiedagen te komen.”

Zelf bracht Willem Dekker al enkele veulens in de veiling in. Hernandez TN (v. Kannan) werd vorig jaar goedgekeurd door het KWPN, Fire King WD (v. Toulon) staat ter dekking op het Duitse hengstenstation Klatte onder de naam Thagoras, terwijl Vincent (v. Lux) in maart 2016 zijn Inter I-debuut maakte met de jeugdige dressuuramazone Amy van Dijk.

Jaarlijks fokt de oud-melkveehouder uit Benningbroek zo’n twaalf veulens, waaronder spring- en dressuurveulens. “Ik gok niet op één paard”, lacht hij. “Ik heb in verschillende merrielijnen geïnvesteerd, zoals de Vanck-dressuurlijn van Bert Poppelaars, een halfzus van Tyson’s moeder, een Krack C x Ferro die nauw verwant is aan Dream Boy en de moeder van Hernandez TN. Als je fokt, doe dat dan met stammen waar sport uit komt. Dat zijn dooreengenomen betere veulens waar bovendien meer vraag naar is. Een sterke merrielijn is in mijn ogen zeer belangrijk.”

Gerard Koks

Gerard Koks, Warmenhuizen (penningmeester)

Gerard Koks nam in 2012 het NVP-penningmeesterschap van Jos Ligthart over, nadat hij in 2010 al zijn stal  in Warmenhuizen overnam samen met zijn broer en twee zussen. De hoofdactiviteiten van deze stal De Debbehoeve zijn pensionstalling, training en handel van dressuurpaarden . “Plaatsnemen in het bestuur van de NVP zag ik als een mooie kans om nog meer te leren en ervaring op te doen in de fokkerij van dressuurpaarden, waar ik altijd al veel interesse in had.”

“Sinds 2014 fokken wij met drie tot vier merries en kopen we jaarlijks twee tot drie veulens om ze op te fokken en vervolgens te trainen tot het hoogst mogelijke niveau. Dit zijn bij voorkeur nakomelingen van bewezen verervers die goed in de sport hebben gepresteerd.”

De Debbehoeve is een familiebedrijf waarin Gerard’s zus Stefanie Koks en stalmanager/ruiter Marije van Thuyl -Tromp de dagelijkse leiding voeren. “Ik verdeel mijn tijd tussen het familiebedrijf de Koks Group in Alkmaar, waar ik de verantwoording over de financiën heb, en de stal in Warmenhuizen.”

peter-bleeker

Peter Bleeker, Hulsen-Nijverdal (bestuurslid & selecteur)

Peter Bleeker uit Hulsen-Nijverdal is mede-oprichter van de Nationale Veulenveiling Prinsjesdag en lid van de selectiecommissie. In 2014 werd hij uitgeroepen tot Fokker van het Jaar KWPN Provincie Noord-Holland vanwege zijn hoogkwalitatieve en uitstekend presterende fokproducten in de dressuur.

– Waarom betrokken bij Veulenveiling Prinsjesdag?

“Ik ben al vanaf het allereerste begin bij Prinsjesdag betrokken. We begonnen vanuit de studieclub Noord Holland Noord met onder andere Gerrit Deen, Jos Ligthart en Piet Meinen. Na een paar jaar werd dat een aparte stichting. De veiling verhuisde naar Ermelo en kreeg een extra impuls. Mijn drijfveer is dat ik gek van de fokkerij ben. Je komt overal en ontmoet nieuwe mensen met allemaal dezelfde passie. Het boeit me nog steeds vreselijk. Daarnaast is het als een wedstrijd, je wilt alles rondom de veiling steeds een beetje beter. Je probeert de beste van Nederland, of eigenlijk heel Europa, te zijn.”

– Eigen connectie met de fokkerij?

“Ik weet nog als de dag van gisteren dat we begonnen met de Vincent-merrie Dola die op de keuring met een veulen aan de voet een tweede premie kreeg. Geen succesvolle start, maar later werd ze elite, sport, preferent en prestatie en bracht ze zes nakomelingen van Z1-dressuur tot en met Grand Prix. Tegenwoordig fok ik zo’n vijf veulens per jaar. Het is alweer ruim vijftien jaar geleden dat we ons zijn gaan specialiseren op het fokken van dressuurpaarden. Lotje Schoots bracht ze uit in de sport, zoals Dola’s dochters Reine B in de Grand Prix dressuur en Tsarina B in de Lichte Tour. Sportprestaties blijf ik zeer belangrijk vinden en kopers van dressuurveulens zouden daar best meer naar mogen kijken. Investeerders in springveulens lopen wat dat betreft voorop. Het duurste dressuurveulen is nu vaak nog het chique veulen met een zwarte of donkerbruine kleur dat zich showt met ‘hier en daar een been’. Kijk bijvoorbeeld naar de De Niro-veulens. Vaak niet de meest aparte om te zien en als driejarige ook niet. Maar er zijn er in Duitsland 800 geregistreerd, waarvan er 200 S-dressuur lopen. Kortom 25% loopt Inter I tot en met Grand Prix dressuur, dus de kans dat jouw nieuwe aankoop dezelfde kwaliteiten heeft om dit niveau te behalen is zeer hoog. Sport in de moederlijn is ook zeer belangrijk en een vereiste in ons selectieproces. Makkelijk is het niet. Er is wel heel veel aanbod, maar echt aparte veulens zijn er niet veel. De vijver is niet zo groot en iedereen zoekt naar dezelfde toppers. Het is een echte uitdaging om die bijzondere veulens voor Prinsjesdag weten vast te leggen.”

Anouk Dros

Anouk Dros, Rotterdam (bestuurslid)

Anouk Dros neemt sinds het najaar 2014 zitting in het NVP-bestuur en is verantwoordelijk over de portefeuille Marketing & Communicatie. “De Veulenveiling Prinsjesdag is een geweldig mooi merk, maar hoe kunnen we dat merk nog verder uitbouwen? Dat is mijn rol. Hoe kunnen we de veiling een nog duidelijker gezicht geven, de groep bestaande klanten behouden en de klantenkring verder uitbouwen, ook over de grens? Dat is een uitdaging, maar een erg leuke”, vertelt Anouk Dros.

Als de veulenselecties beginnen, pikt Anouk er steevast wat mee. “Ik denk dat dat voor de betrokkenheid belangrijk is. Het is goed om de contacten te onderhouden met de fokkers en ook heel interessant om de selectiecommissie aan het werk te zien. Zelf fok ik ook, springgericht. In 2016 had ik maar één veulen uit een merrie uit de Lottie/Zottie-stam, maar ik heb ook veulens gefokt uit de Oberlina-lijn en Holsteiner stam 275 waarvan er verschillende goed presteren in de sport en één hengst in het buitenland goedgekeurd is.”

Co Out Prinsjesdag

Co Out, Westwoud (bestuurslid)

Co Out uit Westwoud hoefde niet lang na te denken op de vraag van Willem Dekker om deel uit te maken van het NVP-bestuur. “Ik heb ja gezegd omdat ik de fokkerij heel leuk vind. Je komt steeds weer nieuwe mensen tegen en je ziet veel veulens. Je doet onderweg veel informatie op die ik weer toe pas in mijn eigen fokkerij. Ik hoop als bestuurslid een kleine bijdrage te kunnen leveren aan een goede veulenveiling, al weet je van tevoren nooit hoe deze gaat lopen. Denken de klanten hetzelfde over de veulens als hoe wij dat doen? Maar we mogen niet klagen de laatste jaren.”

Zelf fokt Co Out, die een loon- en verhuurbedrijf runt, met enkele spring- en dressuurmerries. In 2016 zijn er vijf of zes gedekt, waaronder de zelfgefokte elite- en sportmerrie Watch Out (Padinus x Lioletta pref. v. Damiro) uit de Oberlina-stam die met Marco Sas ZZ heeft gesprongen en in Duitsland zelfs 1.40m. Ook ‘sport’ met een Z2-klassering is de pas zesjarige Fanolite (Painted Black x Jazz), de volle zus van de KWPN-hengst Ebony.  Uit de stam van Huub van Helvoirt’s Amor-merrie Wendy heeft Co Out ook nog opvallende dressuurmerries. Zo was Haya Wendy (Florencio x Krack C) in 2015 de dagtopper op de stamboekkeuring in Wijdenes met 80 punten voor exterieur en 80 voor beweging en nam ze deel aan de Nationale Merriekeuring.

Gert Wezenberg

Gert Wezenberg (bestuurslid)

Vanaf 2019 wordt het bestuur van Veulenveiling Prinsjesdag versterkt door Gert Wezenberg, die zich in het dagelijks leven bezig houdt met het familiebedrijf Wezenberg Groep en zich daarnaast inzet voor de succesvolle fokkerij van Stal Wezenberg.