HET BESTUUR VEULENVEILING PRINSJESDAG

Op deze pagina vindt u de leden van het bestuur van de Veulenveiling Prinsjesdag.

Arjan van der Waaij, Eemnes (voorzitter)

voorzitter prinsjesdag veulenveilingArjan van der Waaij heeft sinds 2014 het voorzitterschap van Veulenveiling Prinsjesdag overgenomen van Herman Verhagen. In het dagelijks leven runt Arjan van der Waaij zijn bedrijf Van der Waaij Makelaars & Rentmeesters en samen met zijn vrouw José en zonen Peter en Jasper het paardenbedrijf Waaij Stud in het Utrechtse Eemnes.

“Met Veulenveiling Prinsjesdag proberen we de verkopers een zo goed mogelijk platform te bieden om hun kwaliteitsvolle producten af te zetten en bieden we kopers de mogelijkheid om al in een vroeg stadium de hand te kunnen leggen op exclusief materiaal”, vertelt Arjan van der Waaij. “Mijn persoonlijke drive hierin is dat Prinsjesdag hiermee de fokkerij vooruit kan helpen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. De fokkerij kent immers geen landgrenzen”, vindt Van der Waaij. “Fokkers krijgen niet alleen de beste afzet voor hun producten, maar hebben ook de mogelijkheid hun fokkerij te verbreden door interessant genetisch materiaal aan te schaffen. Sportgeoriënteerde kopers, handelaren en/of hengstenhouders krijgen op hun beurt de kans om exclusieve producten uit bewezen stammen aan te schaffen. Dit heeft al tot vele succesverhalen geleid.”

Naast zijn dagelijkse werkzaamheden binnen Van der Waaij Makelaars & Rentmeesters, is Arjan van der Waaij actief en fanatiek fokker van springpaarden op Waaij Stud. “Mijn affiniteit ligt vooral bij de springsport, maar ik kan ook genieten van een extra dressuurpaard. De grootste voldoening haal ik uit eigen gefokte paarden die goed presteren op hoog niveau in de sport. Van het fokken van paarden en zien hoe deze zich ontwikkelen kan ik echt genieten!”

Jaarlijks worden op Waaij Stud tussen de tien en vijftien springveulens geboren, waarvan enkelen als veulen via veulenveilingen of onderhands verkocht worden en anderen wordt opgefokt. Een groot deel van de eigen fokproducten wordt op Waaij Stud getraind en in de sport uitgebracht. Succesvolle fokproducten zijn onder meer Davidson (Harley x Chin Chin), die in 2015 onder James Billington de Isah Cup voor zevenjarige springpaarden won en op het Wereldkampioenschap in Lanaken vierde werd. Inmiddels wordt Davidson uitgebracht door de Amerikaanse topamazone Callan Solem. Ook de KWPN-aangewezen en AES-goedgekeurde hengst Hero Blue (Douglas x Indoctro), de KWPN-aangewezen Interessant (Zirocco Blue x Chin Chin) en de internationale springpaarden Zippo CG (Hold Up Premier x Quinar), Winner Star (Indoctro x Quick Star) en Finola (Cardento x Quick Star) zijn enkele voorbeelden van succesvolle fokproducten.

Willem Dekker, Benningbroek (secretaris)

secretaris prinsjesdag veulenveilingWillem Dekker nam in 2008 zitting in het NVP-bestuur en vervult sinds 2014 de rol als secretaris. “Ik zorg voor het plannen van de bijna maandelijkse vergaderingen en ga vrijwel altijd mee naar de selectiedagen. Kortom, ik ben heel veel tijd met de veulenveiling bezig. Als je je ergens voor inzet, moet je dat voor 100% doen. Ik ben zelf fokker, dus geïnteresseerd in de fokkerij, maar ik vind het ook mooi om met een groep mensen een veiling neer te zetten die staat als een huis. “

Willem Dekker raakt gecharmeerd van een mooi veulen, maar dat maakt het plaatje nog niet compleet in zijn ogen. “Een veulen moet ook interessant gefokt zijn, dus uit een lijn waar al meer sportpaarden uit komen. Dat is de Kracht van Prestatie, het motto van onze veulenveiling. Al zeer ruim voor de veiling bieden fokkers hun veulens al aan en kunnen we op basis van afstamming al een selectie maken. Mede door middel van onze selectiedagen proberen we als veulenveiling ook een voorlichtende en sturende rol in de fokkerij te vervullen. Het resultaat is dat de fokkers precies weten waar wij naar op zoek zijn en vooraf al een inschatting kunnen maken of het de moeite waard is om naar onze selectiedagen te komen.”

Zelf bracht Willem Dekker al enkele veulens in de veiling in. Hernandez TN (v. Kannan) werd vorig jaar goedgekeurd door het KWPN, Fire King WD (v. Toulon) staat ter dekking op het Duitse hengstenstation Klatte onder de naam Thagoras, terwijl Vincent (v. Lux) in maart 2016 zijn Inter I-debuut maakte met de jeugdige dressuuramazone Amy van Dijk.

Jaarlijks fokt de oud-melkveehouder uit Benningbroek zo’n twaalf veulens, waaronder spring- en dressuurveulens. “Ik gok niet op één paard”, lacht hij. “Ik heb in verschillende merrielijnen geïnvesteerd, zoals de Vanck-dressuurlijn van Bert Poppelaars, een halfzus van Tyson’s moeder, een Krack C x Ferro die nauw verwant is aan Dream Boy en de moeder van Hernandez TN. Als je fokt, doe dat dan met stammen waar sport uit komt. Dat zijn dooreengenomen betere veulens waar bovendien meer vraag naar is. Een sterke merrielijn is in mijn ogen zeer belangrijk.”

Gerard Koks, Warmenhuizen (penningmeester)

penningmeester prinsjesdag veulenveilingGerard Koks nam in 2012 het NVP-penningmeesterschap van Jos Ligthart over, nadat hij in 2010 al zijn stal  in Warmenhuizen overnam samen met zijn broer en twee zussen. De hoofdactiviteiten van deze stal De Debbehoeve zijn pensionstalling, training en handel van dressuurpaarden . “Plaatsnemen in het bestuur van de NVP zag ik als een mooie kans om nog meer te leren en ervaring op te doen in de fokkerij van dressuurpaarden, waar ik altijd al veel interesse in had.”

“Sinds 2014 fokken wij met drie tot vier merries en kopen we jaarlijks twee tot drie veulens om ze op te fokken en vervolgens te trainen tot het hoogst mogelijke niveau. Dit zijn bij voorkeur nakomelingen van bewezen verervers die goed in de sport hebben gepresteerd.”

De Debbehoeve is een familiebedrijf waarin Gerard’s zus Stefanie Koks en stalmanager/ruiter Marije van Thuyl -Tromp de dagelijkse leiding voeren. “Ik verdeel mijn tijd tussen het familiebedrijf de Koks Group in Alkmaar, waar ik de verantwoording over de financiën heb, en de stal in Warmenhuizen.”

Peter Bleeker, Hulsen-Nijverdal (bestuurslid & selecteur)

bestuurslid en selecteur prinsjesdag veulenveilingPeter Bleeker uit Hulsen-Nijverdal is mede-oprichter van de Nationale Veulenveiling Prinsjesdag en lid van de selectiecommissie. In 2014 werd hij uitgeroepen tot Fokker van het Jaar KWPN Provincie Noord-Holland vanwege zijn hoogkwalitatieve en uitstekend presterende fokproducten in de dressuur.

– Waarom betrokken bij Veulenveiling Prinsjesdag?

“Ik ben al vanaf het allereerste begin bij Prinsjesdag betrokken. We begonnen vanuit de studieclub Noord Holland Noord met onder andere Gerrit Deen, Jos Ligthart en Piet Meinen. Na een paar jaar werd dat een aparte stichting. De veiling was succesvol, maar het werk groeide ons boven het hoofd en dat was het moment dat EQ International als ‘werkpaard’ aangesteld werd. De veiling verhuisde naar Ermelo en kreeg een extra impuls. Mijn drijfveer is dat ik gek van de fokkerij ben. Je komt overal en ontmoet nieuwe mensen met allemaal dezelfde passie. Het boeit me nog steeds vreselijk. Daarnaast is het als een wedstrijd, je wilt alles rondom de veiling steeds een beetje beter. Je probeert de beste van Nederland, of eigenlijk heel Europa, te zijn.”

– Eigen connectie met de fokkerij?

“Ik weet nog als de dag van gisteren dat we begonnen met de Vincent-merrie Dola die op de keuring met een veulen aan de voet een tweede premie kreeg. Geen succesvolle start, maar later werd ze elite, sport, preferent en prestatie en bracht ze zes nakomelingen van Z1-dressuur tot en met Grand Prix. Tegenwoordig fok ik zo’n vijf veulens per jaar. Het is alweer ruim vijftien jaar geleden dat we ons zijn gaan specialiseren op het fokken van dressuurpaarden. Lotje Schoots bracht ze uit in de sport, zoals Dola’s dochters Reine B in de Grand Prix dressuur en Tsarina B in de Lichte Tour. Sportprestaties blijf ik zeer belangrijk vinden en kopers van dressuurveulens zouden daar best meer naar mogen kijken. Investeerders in springveulens lopen wat dat betreft voorop. Het duurste dressuurveulen is nu vaak nog het chique veulen met een zwarte of donkerbruine kleur dat zich showt met ‘hier en daar een been’. Kijk bijvoorbeeld naar de De Niro-veulens. Vaak niet de meest aparte om te zien en als driejarige ook niet. Maar er zijn er in Duitsland 800 geregistreerd, waarvan er 200 S-dressuur lopen. Kortom 25% loopt Inter I tot en met Grand Prix dressuur, dus de kans dat jouw nieuwe aankoop dezelfde kwaliteiten heeft om dit niveau te behalen is zeer hoog. Sport in de moederlijn is ook zeer belangrijk en een vereiste in ons selectieproces. Makkelijk is het niet. Er is wel heel veel aanbod, maar echt aparte veulens zijn er niet veel. De vijver is niet zo groot en iedereen zoekt naar dezelfde toppers. Het is een echte uitdaging om die bijzondere veulens voor Prinsjesdag weten vast te leggen.”

 Anouk Dros, Rotterdam (bestuurslid)

bestuur prinsjesdag veulenveilingAnouk Dros neemt sinds het najaar 2014 zitting in het NVP-bestuur en is verantwoordelijk over de portefeuille Marketing & Communicatie. “De Veulenveiling Prinsjesdag is een geweldig mooi merk, maar hoe kunnen we dat merk nog verder uitbouwen? Dat is mijn rol. Hoe kunnen we de veiling een nog duidelijker gezicht geven, de groep bestaande klanten behouden en de klantenkring verder uitbouwen, ook over de grens? Dat is een uitdaging, maar een erg leuke”, vertelt Anouk Dros.

Als de veulenselecties beginnen, pikt Anouk er steevast wat mee. “Ik denk dat dat voor de betrokkenheid belangrijk is. Het is goed om de contacten te onderhouden met de fokkers en ook heel interessant om de selectiecommissie aan het werk te zien. Zelf fok ik ook, springgericht. In 2016 had ik maar één veulen uit een merrie uit de Lottie/Zottie-stam, maar ik heb ook veulens gefokt uit de Oberlina-lijn en Holsteiner stam 275 waarvan er verschillende goed presteren in de sport en één hengst in het buitenland goedgekeurd is.”

 Co Out, Westwoud (bestuurslid)

Co Out uit Westwoud hoefde niet lang na te denken op de vraag van Willem Dekker om deel uit te maken van het NVP-bestuur. “Ik heb ja gezegd omdat ik de fokkerij heel leuk vind. Je komt steeds weer nieuwe mensen tegen en je ziet veel veulens. Je doet onderweg veel informatie op die ik weer toe pas in mijn eigen fokkerij. Ik hoop als bestuurslid een kleine bijdrage te kunnen leveren aan een goede veulenveiling, al weet je van tevoren nooit hoe deze gaat lopen. Denken de klanten hetzelfde over de veulens als hoe wij dat doen? Maar we mogen niet klagen de laatste jaren.”

Zelf fokt Co Out, die een loon- en verhuurbedrijf runt, met enkele spring- en dressuurmerries. In 2016 zijn er vijf of zes gedekt, waaronder de zelfgefokte elite- en sportmerrie Watch Out (Padinus x Lioletta pref. v. Damiro) uit de Oberlina-stam die met Marco Sas ZZ heeft gesprongen en in Duitsland zelfs 1.40m. Ook ‘sport’ met een Z2-klassering is de pas zesjarige Fanolite (Painted Black x Jazz), de volle zus van de KWPN-hengst Ebony.  Uit de stam van Huub van Helvoirt’s Amor-merrie Wendy heeft Co Out ook nog opvallende dressuurmerries. Zo was Haya Wendy (Florencio x Krack C) in 2015 de dagtopper op de stamboekkeuring in Wijdenes met 80 punten voor exterieur en 80 voor beweging en nam ze deel aan de Nationale Merriekeuring.

Gert Wezenberg (bestuurslid)

Vanaf 2019 wordt het bestuur van Veulenveiling Prinsjesdag versterkt door Gert Wezenberg, die zich in het dagelijks leven bezig houdt met het familiebedrijf Wezenberg Groep en zich daarnaast inzet voor de succesvolle fokkerij van Stal Wezenberg.

SELECTIECOMMISSIE VEULENVEILING PRINSJESDAG

Bert Poppelaars, Heusden

selectie prinsjesdag veulenveilingBert Poppelaars uit Heusden is sinds 2008 lid van selectiecommissie en fokker van succesvolle (inter)nationale spring- en dressuurpaarden en goedgekeurde hengsten. In 2000 werd hij benoemd tot KWPN Fokker van het Jaar.

– Waarom betrokken bij Veulenveiling Prinsjesdag?

“Het doel van Veulenveiling Prinsjesdag om kwaliteitsveulens uit goede prestatiestammen te zoeken spreekt mij enorm aan en daar komt bij dat het een heel fijne club is om mee te werken. Ondertussen doe ik zelf ook heel veel informatie op. Je reist door het hele land en krijgt heel veel gegevens hoe een hengst fokt. Maar je komt ook in het buitenland, waar de filosophie nogal eens anders is en daar ga je over nadenken. Fokkerij is bijzonder interessant. Als fokker heb je wel een netwerk nodig om paarden af te zetten en daar werkt Prinsjesdag het hele jaar door hard aan. De veulens die we selecteren komen uit fantastische merrielijnen en hebben veelal een bewezen hengst als vader. Zelf ben ik een voorstander van om jonge hengsten wat meer kansen te geven, maar mensen die veulens kopen investeren liever in nafok wat op dit moment goed presteert. Een rechtstreekse Kannan of De Niro is vaak meer in trek dan de nafok van een jonge hengst.”

– Eigen connectie met de fokkerij?

“Ik heb altijd paarden gehad. Als achtjarige liep ik al achter paard en weg van m’n vader. In 1985 begon de fokkerij serieuze vormen aan te nemen en sindsdien richten we ons op het fokken van spring- en dressuurpaarden voor de topsport. We fokken nu ruim vijftien spring- en dressuurveulens per jaar, waarvan de meesten zelf opgefokt en beleerd worden. Prestatie in de merrielijn is in mijn ogen zeer belangrijk, want dit zegt ook meteen heel veel over de gezondheid en instelling. Tegenwoordig hebben we een aantal fokproducten samen met diverse gerenommeerde ruiters en handelaren met het oog op verkoop in de toekomst. Het zijn fijne samenwerkingen en de paarden krijgen bij hen alle kansen. Als ik dertig jaar geleden door de wei liep, kon ik je zeggen wat het beste veulen was maar dat is nu niet meer zo eenvoudig. Het minst chique veulen wat er tussen loopt kan het springfenomeen van de toekomst zijn. Het is de kwaliteit die telt. Voor de veiling kunnen we echter niet teveel consessies doen op type en uitstraling. De klanten van de veulenveiling zien toch ook graag een mooi veulen.”

Fred van Straaten, Den Ham

selectie Veulenveiling PrinsjesdagFred van Straaten uit Den Ham, sinds 2006 lid van selectiecommissie van de Veulenveiling Prinsjesdag en fokker van talrijke (inter)nationale springpaarden en goedgekeurde hengsten.

– Waarom betrokken bij Veulenveiling Prinsjesdag?

“Het selecteren van de veulens is bijzonder interessant. Het motto van Prinsjesdag is dat prestatie hoog in het vaandel staat en en dat we niet stamboek gebonden zijn. Door zoveel veulens te zien worden we er zelf ook wijzer van. Je krijgt ontzettend veel informatie tijdens de zoektocht naar de betere veulens, over bepaalde merrielijnen maar ook over de verervingskracht van hengsten.”

– Eigen connectie met de fokkerij?

“In onze eigen fokkerij hanteren we dezelfde motto: prestatie is zeer belangrijk. Daarom is mijn rol als selecteur ook wel een mooie mix. Op het moment dat je aan het keuren bent, stel ik me de vraag: zou ik dit veulen zelf willen hebben of niet? De lat moet hoog liggen. Onze fokkerij stamt al uit eind jaren zestig. Het lijntje waarmee mijn vader fokte was in mijn beleving ouderwets. We hebben ontzettend veel gereisd om her en der modernere merries vandaan te halen, maar de merriestam waarmee m’n vader begon, met de Gelderse merrie Isabelle (v. Uron), bleek toch het meest succesvol. Doordat onze kinderen onze fokproducten in de sport uitbrengen, krijgen wij zeer veel waardevolle informatie over onze eigen fokkerij. Als sport ook via moederszijde verankerd is, zijn instelling, gezondheid en duurzaamheid bijna vanzelf sprekend en dat weet de klant te waarderen met betere prijzen. Fokkers die hun merriestam al generaties lang door geselecteerd hebben, beleven succes. Dit in tegenstelling tot de anderen die proberen succes te kopen, maar geen idee hebben van interieur. Wij als veiling proberen te werken aan een relatie met de inzenders en zo hun waardevolle materiaal te etaleren. Prinsjesdag is het platform voor ze!”

Willem van Hoof, Biest-Houtakker

In het Noordbrabantse Biest-Houtakker, zo’n tien kilometer ten zuidoosten van Tilburg, is er dagelijks volop bedrijvigheid op Stal van Hoof. Paardeneigenaren uit binnen- en buitenland weten de weg hier naar toe om nieuw talent aan te schaffen of hun paarden in training te zetten.

Willem van Hoof richtte de veelzijdige stal in 1999 op en runt deze samen met zijn partner Yvonne Copal en hun team. Keuringsklaar maken, zadelmak maken en paarden uitbrengen in de IBOP, Pavo Cup en sport behoren tot hun specialiteiten, met daarnaast ook fokkerij, hengstenopfok en handel.

Lauw van Vliet, IJsselstein

Met ruim dertig jaar ervaring als hengstenhouder en opfokker is Lauw van Vliet nauw betrokken bij de fokkerij. Zijn bedrijf Stal Van Vliet in het Utrechtse IJsselstein richt zich op zowel dressuur- als springhengsten en ook de handel in jonge en sportpaarden is een belangrijke bedrijfstak. Vanaf 2019 maakt Lauw als selecteur deel uit van de selectiecommissie voor de dressuurveulens. Komend seizoen gaat Lauw samen met Bert Poppelaars op pad om wederom een topcollectie dressuurveulens samen te stellen.

“Ik werd benaderd door voorzitter Arjan van der Waaij, die vroeg of het iets voor mij kon zijn. Ieder jaar zie ik natuurlijk heel veel veulens en net als Veulenveiling Prinsjesdag ben ik er van overtuigd dat het alleen om de allerbeste gaat. Dan maakt het mij niet uit wie de fokker is, of van welke hengst het veulen afstamt. En hoewel ik hengstenhouder ben zal ik absoluut met een onafhankelijke blik gaan selecteren en ik kijk er naar uit om samen met Bert op pad te gaan”, vertelt Lauw enthousiast. “Het is een mooie uitdaging om mee te werken aan het selecteren van de veulens voor één van de beste veilingen van Nederland. Veulenveiling Prinsjesdag heeft een uitstekende reputatie en ik zal me er voor 200 procent voor inzetten om hier mijn bijdrage aan te leveren. De lat ligt hoog en daar hou ik wel van!”

ORGANISATIE VEULENVEILING PRINSJESDAG

Veulenveiling Prinsjesdag BV
Wakkerendijk 178A
3755 DH Eemnes
tel. +31(0)35 2053035 (kantoor)
tel. +31(0)6 46189454 (Emmy Poppelaars)
tel. +31(0)6 10469127 (Linda Mailly)
email info@prinsjesdag.eu

NOTARIS

Bert Buma is verbonden aan Buma | Algera Notariaat, een gedegen juridisch adviseur in de notariële dienstverlening met een ruime ervaring op alle (notariële) rechtsgebieden, vastgoed, familierecht  en ondernemingsrecht.
De (kandidaat-) notarissen van Buma | Algera Notariaat hebben de expertise om u met pragmatische en inventieve oplossingen te ondersteunen in elk notarieel aspect. Het kantoor is gevestigd aan het Amsterdamse Vondelpark en meer informatie is te vinden op www.banotariaat.nl.

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Uw bericht

Los op:

Save the date!

17 & 18 september 2019