Bestuur

BESTUUR VEULENVEILING PRINSJESDAG

Arjan van der waaij

Arjan van der Waaij, Eemnes (voorzitter)

Arjan van der Waaij heeft sinds 2014 het voorzitterschap van Veulenveiling Prinsjesdag overgenomen van Herman Verhagen. In het dagelijks leven runt Arjan van der Waaij zijn bedrijf Van der Waaij Makelaars & Rentmeesters en samen met zijn vrouw José en zonen Peter en Jasper het paardenbedrijf Waaij Stud in het Utrechtse Eemnes.

“Met Veulenveiling Prinsjesdag proberen we de verkopers een zo goed mogelijk platform te bieden om hun kwaliteitsvolle producten af te zetten en bieden we kopers de mogelijkheid om al in een vroeg stadium de hand te kunnen leggen op exclusief materiaal”, vertelt Arjan van der Waaij. “Mijn persoonlijke drive hierin is dat Prinsjesdag hiermee de fokkerij vooruit kan helpen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. De fokkerij kent immers geen landgrenzen”, vindt Van der Waaij. “Fokkers krijgen niet alleen de beste afzet voor hun producten, maar hebben ook de mogelijkheid hun fokkerij te verbreden door interessant genetisch materiaal aan te schaffen. Sportgeoriënteerde kopers, handelaren en/of hengstenhouders krijgen op hun beurt de kans om exclusieve producten uit bewezen stammen aan te schaffen. Dit heeft al tot vele succesverhalen geleid.”

Naast zijn dagelijkse werkzaamheden binnen Van der Waaij Makelaars & Rentmeesters, is Arjan van der Waaij actief en fanatiek fokker van springpaarden op Waaij Stud. “Mijn affiniteit ligt vooral bij de springsport, maar ik kan ook genieten van een extra dressuurpaard. De grootste voldoening haal ik uit eigen gefokte paarden die goed presteren op hoog niveau in de sport. Van het fokken van paarden en zien hoe deze zich ontwikkelen kan ik echt genieten!”

Jaarlijks worden op Waaij Stud tussen de tien en vijftien springveulens geboren, waarvan enkelen als veulen via veulenveilingen of onderhandse verkoop worden verkocht. Andere veulens worden gehouden voor de opfok. Een groot deel van de eigen fokproducten wordt op Waaij Stud getraind en in de sport uitgebracht. Succesvolle fokproducten zijn onder meer Davidson (Harley x Chin Chin), die in 2015 onder James Billington de Isah Cup voor zevenjarige springpaarden won en op het Wereldkampioenschap in Lanaken vierde werd. Inmiddels wordt Davidson uitgebracht door de Amerikaanse topamazone Callan Solem. Ook de KWPN-aangewezen en AES-goedgekeurde hengst Hero Blue (Douglas x Indoctro), de KWPN-aangewezen Interessant (Zirocco Blue x Chin Chin) en de internationale springpaarden Zippo CG (Hold Up Premier x Quinar), Winner Star (Indoctro x Quick Star) en Finola (Cardento x Quick Star) zijn enkele voorbeelden van succesvolle fokproducten.

Gerard Koks

Gerard Koks, Warmenhuizen (penningmeester)

Gerard Koks nam in 2012 het NVP-penningmeesterschap van Jos Ligthart over, nadat hij in 2010 al zijn stal  in Warmenhuizen overnam samen met zijn broer en twee zussen. De hoofdactiviteiten van deze stal De Debbehoeve zijn pensionstalling, training en handel van dressuurpaarden . “Plaatsnemen in het bestuur van de NVP zag ik als een mooie kans om nog meer te leren en ervaring op te doen in de fokkerij van dressuurpaarden, waar ik altijd al veel interesse in had.”

“Sinds 2014 fokken wij met drie tot vier merries en kopen we jaarlijks twee tot drie veulens om ze op te fokken en vervolgens te trainen tot het hoogst mogelijke niveau. Dit zijn bij voorkeur nakomelingen van bewezen verervers die goed in de sport hebben gepresteerd.”

De Debbehoeve is een familiebedrijf waarin Gerard’s zus Stefanie Koks en stalmanager/ruiter Marije van Thuyl -Tromp de dagelijkse leiding voeren. “Ik verdeel mijn tijd tussen het familiebedrijf de Koks Group in Alkmaar, waar ik de verantwoording over de financiën heb, en de stal in Warmenhuizen.”

Anouk Dros

Anouk Dros, Rotterdam (bestuurslid)

Anouk Dros neemt sinds het najaar 2014 zitting in het NVP-bestuur en is verantwoordelijk over de portefeuille Marketing & Communicatie. “De Veulenveiling Prinsjesdag is een geweldig mooi merk, maar hoe kunnen we dat merk nog verder uitbouwen? Dat is mijn rol. Hoe kunnen we de veiling een nog duidelijker gezicht geven, de groep bestaande klanten behouden en de klantenkring verder uitbouwen, ook over de grens? Dat is een uitdaging, maar een erg leuke”, vertelt Anouk Dros.

Als de veulenselecties beginnen, pikt Anouk er steevast wat mee. “Ik denk dat dat voor de betrokkenheid belangrijk is. Het is goed om de contacten te onderhouden met de fokkers en ook heel interessant om de selectiecommissie aan het werk te zien. Zelf fok ik ook, springgericht. In 2016 had ik maar één veulen uit een merrie uit de Lottie/Zottie-stam, maar ik heb ook veulens gefokt uit de Oberlina-lijn en Holsteiner stam 275 waarvan er verschillende goed presteren in de sport en één hengst in het buitenland goedgekeurd is.”

Co Out Prinsjesdag

Co Out, Westwoud (bestuurslid)

Co Out uit Westwoud hoefde niet lang na te denken op de vraag van Willem Dekker om deel uit te maken van het NVP-bestuur. “Ik heb ja gezegd omdat ik de fokkerij heel leuk vind. Je komt steeds weer nieuwe mensen tegen en je ziet veel veulens. Je doet onderweg veel informatie op die ik weer toe pas in mijn eigen fokkerij. Ik hoop als bestuurslid een kleine bijdrage te kunnen leveren aan een goede veulenveiling, al weet je van tevoren nooit hoe deze gaat lopen. Denken de klanten hetzelfde over de veulens als hoe wij dat doen? Maar we mogen niet klagen de laatste jaren.”

Zelf fokt Co Out, die een loon- en verhuurbedrijf runt, met enkele spring- en dressuurmerries. In 2016 zijn er vijf of zes gedekt, waaronder de zelfgefokte elite- en sportmerrie Watch Out (Padinus x Lioletta pref. v. Damiro) uit de Oberlina-stam die met Marco Sas ZZ heeft gesprongen en in Duitsland zelfs 1.40m. Ook ‘sport’ met een Z2-klassering is de pas zesjarige Fanolite (Painted Black x Jazz), de volle zus van de KWPN-hengst Ebony.  Uit de stam van Huub van Helvoirt’s Amor-merrie Wendy heeft Co Out ook nog opvallende dressuurmerries. Zo was Haya Wendy (Florencio x Krack C) in 2015 de dagtopper op de stamboekkeuring in Wijdenes met 80 punten voor exterieur en 80 voor beweging en nam ze deel aan de Nationale Merriekeuring.

Gert Wezenberg

Gert Wezenberg (bestuurslid)

Vanaf 2019 wordt het bestuur van Veulenveiling Prinsjesdag versterkt door Gert Wezenberg, die zich in het dagelijks leven bezig houdt met het familiebedrijf Wezenberg Groep en zich daarnaast inzet voor de succesvolle fokkerij van Stal Wezenberg.